Preoții au pășit în casele gorjenilor, de Bobotează

1294

Conform tradiției, în zilele ce preced sărbătoarea Botezului Domnului, preoții au mers pe la casele creștinilor pentru a le stropi cu apă sfințită. Părintele Nicolae Chivulescu din Târgu-Jiu spune că atunci când oamenii deschid ușa preotului îș primesc, de fapt, pe Dumnezeu.

Sărbătorită anual la data de 6 ianuarie, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul. Înainte de această zi, preoții pornesc spre casele oamenilor. “Sărbătoarea Botezului este un praznic mare și noi stropim casele oamenilor cu apă sființită, dar, de fapt, cel care primește harul cu adevărat este omul care îl primește pe preot. Înaintea sărbătorii Botezului Domnului, noi, preoții mergem la oameni acasă și prin instituții, pentru că oriunde sunt oameni, acolo trebuie să meargă și părintele. Noi aveam această îndatorire de la Mântuitorul Iisus Hristos, care ne îndeamnă să fim ucenicii lui, adică să îi învățăm pe oameni ceea ce mântuitorul ne învață pe noi. Cu adevărat este bucurie atunci când un preot vine în casa oricui. Este bine ca oamenii să răspundă, să țină ușa descuiată și să lege câinele și să primească preotul cu bucurie, în sensul de a-l primi de Dumnezeu, pentru că, de fapt, preotul este cel prin care Dumnezeu lucrează. Atunci, omul când îl primește pe preot îl primește, de fapt, pe Dumnezeu”, mărturisește preotul Nicolae Chivulescu.

boboteaza (2)Agheasma mare este miraculoasă
Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie. “Agheasma mare se mai folosește și după 14 ianuarie, cu dezlegare de la preot, în caz de boli grele, sau atunci când casa este sub influența unor duhuri rele, ori când te spovedești și preotul nu dă dezlegare la împărtășanie”, explică preotul Nicolae Chivulescu.

“Este important să fim oameni”
Părintele Nicolae Chivulescu spune că oamenii trebuie să lupte cu ei înșiși pentru a se lepăda de pofte și de patimi. “Este foarte important să înțelegem că trebuie să fim oameni. Dacă ne sfințim casele și mașinile, trebuie, de fapt, viața noastră să se sfințească. Adică noi să fim oameni cu adevărat doritori de Dumnezeu. Este o luptă enormă a omului cu sine și atunci, când vrei să fii creștin, trebuie să te lupți cu tine, să te lepezi de pofte și de patimi. Însăși arătarea Pre Sfintei Treimi în momentul botezului, însăși întruparea Mântuitorului și pătimirile Sale și Învierea Sa, ca o cunună a întregii activități pe pământ, ele rămân fără ecou, fără sens, dacă noi oamenii nu vom beneficia și nu vom ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Adică dacă noi oamenii nu vom gusta Raiul și vom ajunge în iad, atunci degeaba s-au petrecut toate acestea”, spune preotul Chivulescu.
Se spune că de Bobotează sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic ca împrumut.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here