Programul “Start-up nation”, prezentat la Târgu-Jiu

528

În sala de conferințe a Facultății de Științe Medicale și Comportamentale din cadrul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu s-a desfășurat sesiunea de informare a Programului “Start-up nation Romania”. La eveniment au fost prezenți Harry-Ilan Laufer – secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Adrian Mlădinoiu – secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Radu Ghinea – Directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperații Craiova, Mihai Weber- deputat de Gorj.

Programul “Start-up Nation România”, cel mai generos program de finanţare pentru IMM-uri, aprobat în ianuarie prin ordonanţă de urgenţă (OUG 10/2017), ar trebui să înceapă să funcţioneze în această lună. O prezentare completă a acestui program s-a făcut şi în municipiul Târgu-Jiu, informaţiile fiind diseminate de specialişti precum: Harry-Ilan Laufer – secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Adrian Mlădinoiu – secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Radu Ghinea – Directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperații Craiova, Mihai Weber- deputat de Gorj. Din partea autorităților publice locale, la sesiunea de informare au participat: Sorin Arjoca-subprefectul Județului Gorj, Cristina Zamfirescu – secretarul Județului Gorj, Aurel Popescu primarul interimar al Municipiului Târgu Jiu, iar Universitatea “Constantin Brâncuși” – Facultatea de Științe Economice a fost reprezentată de Prof.Univ.Dorel-Dumitru Chirițescu.
Sesiunea de informare a fost moderată de către Ionel Dobre, manager public Consiliul Județean Gorj, instituție co-organizatoare a evenimentului adresat tinerilor. În sală au fost prezenţi numeroşi tineri, dar şi primari ai mai multor localităţi din Gorj.
Bugetul total al programului “Start-up Nation Romania” este de 1.713.798.000 de lei, fiind finanțat de la bugetul statului și din fonduri europene și se adresează tinerilor cu vârsta minimă de 18 ani, care vor să își înființeze o companie și să desfășoare activități de antreprenoriat.
Cei care îndeplinesc condiţiile pot beneficia de o finanţare de 200.000 de lei, reprezentând 100% din valoarea chel­tuielilor eligibile. Beneficiarul va avea obligația de a suporta integral valoarea cheltuielilor neeligibile, dacă intervin în implementarea programului de finanțare, dar și orice cheltuială care depășește valoarea ajutorului maxim acordat.
Programul va fi finanţat în perioada 2017-2020 din buget, fiind prevăzută acordarea de ajutoare de minimis, pentru un număr maxim anual de 10.000 de beneficiari – aşadar finanţarea este de 2 miliarde lei anual.
Activităţi eligibile sunt de la achiziţia de echipamente tehnologice, maşini, utilaje, investiţii în active necorporale, echipamente IT până la crearea paginii web de promovare.
Înscrierea în program se face on-line şi finanţarea se acordă potrivit unui punctaj (maxim 100, minim 50). Admiterea în program se face potrivit principiului “primul venit, primul servit”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here