Proiectele inițiate anul trecut continuă în săptămâna “Școala altfel” 2015 cu elevii Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu

605

Un grup de muzicieni și plasticieni ai Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, dornic de creație și aventură a demonstrat că nu e greu să fii elev la un liceu vocațional și să creezi, atunci când dai frâu liber ochiului și imaginației. Au demonstrat-o elevi ai liceului nostru, în cadrul excursiei tematice “Muzica, artele vizuale și natura”, desfășurată în săptămâna “Școala altfel” 2015.

Traseu mirific
Chiar dacă teoretic este primăvară în aprilie, în prima zi a excursiei noastre ne-a întâmpinat o iarnă rece, cu zăpadă și viscol, dar cu un peisaj mirific la Castelul Peleș, de parcă ne regăseam în poveștile de odinioară. La fel și a doua zi, vizita la Lacul Sfânta Ana, creat de natură într-un crater vulcanic în inima munților, într-o liniște absolută, a scos la iveală zăpada albă, imaculată, dintr-o zonă nepoluată, care scârțâia sub pașii noștri, tulburând liniștea. Peisajul misterios al pădurii de conifere care înconjoară lacul, protejându-l de privirile curioase ascunde, parcă, prin tăcerea absolută, o poveste numai de el știută. Pe măsură ce ne depărtam de lac, razele soarelui își făceau tot mai pregnant simțită prezența.
A urmat vizitarea Cetății Râșnov, unde, atât ruinele cetății, cât și Munții Bucegi și Făgăraș ne-au întâmpinat semeți, oferindu-ne o priveliște minunată și povești și legende medievale care mai de care mai interesante, păstrate până astăzi, care au ajuns acum și la urechile noastre.
Nici Castelul Bran nu s-a lăsat mai prejos, chiar dacă ne înfățișează un aspect rustic, în contrast cu opulența Peleșului. Centrul de atracție este, desigur, Dracula, alias Vlad Țepeș.
Mulțumim ghizilor noștri de la Castelul Peleș și Cetatea Râșnov pentru deosebita pasiune și prestație de care au dat dovadă și care știu să capteze atenția vizitatorilor și să le stârnească curiozitatea! Elevii au dat dovadă de o receptivitate ieșită din comun!

Scopul proiectului
Inițiat pentru a se desfășura în săptămâna “Școala altfel” 2014, “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, proiectul “Muzica și natura” a adăugat în acest an și artele vizuale, devenind “Muzica, artele vizuale și natura”. Acest proiect are drept scop dezvoltarea sensibilității și creativității elevilor, aspecte specifice îndeosebi activității elevilor din liceele vocaționale și, cel mai probabil, la ediția următoare va căpăta titulatura “Artele și natura”.

11149526_1598489350364879_5950697827899393769_nDerularea și finalitatea proiectului
Proiectul se desfășoară sub forma unei excursii tematice de două zile, în zone pitorești din țară, pentru a stimula creativitatea elevilor în specialitatea studiată și sensibilitatea acestora față de mediul înconjurător. Sub îndrumarea profesorilor inițiatori și însoțitori, elevii specialității muzică, încântați de frumusețea panoramică și mai ales de coeziunea echipei de proiect, au ca sarcină de lucru crearea unei piese muzicale izvorâtă din interiorul tineresc, dornic de aventură, specific vârstei adolescentine.
Spre deosebire de anul trecut, când s-au organizat echipe de trei elevi, care au pus pe note scurte piese muzicale la alegere, cele mai bune fiind premiate, în acest an, echipa specialității muzică a fost compusă din șapte elevi, dintre care șase au decis să pună pe un beat o strofă hip-hop în limba română și un refren cântat în limba engleză. Dragoș Mutulescu și Leo Cercelaru, interpreții principali, alături de Cristina Lăcătușu și Illy Bîțu, care au asigurat cover voices, au fost cei mai implicați, cei mai creativi și cei mai prolifici, motiv pentru care vor fi premiați corespunzător. Au mai participat: Alexandru Bușoniu și Nicu Constantin.
Luana, mezina grupului, a preferat să compună o piesă de primăvară, specifică vârstei sale și a demonstrat că la numai zece ani poate fi creativă, curajul nu îi lipsește, iar vârsta nu este o piedică în calea creației. Și a compus singură muzica și versurile unei piese!
Cert este faptul că muzica ușoară este cea mai apropiată de sufletul tinerilor la această vârstă, iar metodele didactice aplicate în mai multe școli europene, pun preț pe stimularea și dezvoltarea creativității elevilor, făcând apel la genul ușor și la instrumente muzicale accesibile care, pur și simplu, izvorăște din interiorul ființei umane la tinerețe.
Elevilor specialității arte vizuale le-a revenit sarcina să fotografieze obiectivele vizitate: peisaje, Castelele Peleș și Bran și Cetatea Râșnov, Lacul Sfânta Ana, Biserica Neagră din Brașov. Cu cele mai reușite fotografii ale echipei de proiect se va organiza o expoziție, pe fondul muzical al piesei compuse de muzicieni. Cei mai pasionați elevi vor putea picta după una din fotografiile preferate și vor expune picturile alături de celelalte fotografii.
Deja participanții și-au descărcat online creațiile și așteaptă cu nerăbdare jurizarea. Echipa de plasticieni a fost compusă din: Gabriela Grozavu, președinta elevilor pe școală, Codruț Mutulescu, Ana Maria Licăreți, Alexandra Buică, George Ujică, Maria Stănciugelu, Nicu Cîlcioi, Ovidiu Mircescu.
Cele mai reușite creații vor fi premiate, elevii fiind recompensați cu diplome personalizate pentru meritul și contribuția aduse proiectului în derulare.
Mulțumiri și profesorilor participanți la acest proiect: Elena Dan, Emil Lăcătușu, Cosmin Oproiu și Emilia Diaconescu!

Al doilea proiect, “Spectacolul clasei”
Tot anul trecut, elevii clasei a X-a A a Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu au fost invitați să susțină un program artistic la Școala Gimnazială din Ciuperceni. Anul acesta, elevii clasei a XI-a A au fost invitați din nou la această școală, unde, prin organizarea și desfășurarea programului artistic “Spectacolul clasei” au dat dovadă de maturitate, experiență și au reușit să transmită publicului mesajul lor artistic.
Delia Bejat, prezentatoarea acestei ediții și absolventă a școlii din Ciuperceni a prezentat momentele artistice ale colegilor săi în rime, invitându-i pe scenă într-o atmosferă detensionată, aproape glumeață, ce a adus zâmbete pe buzele tuturor. La cererea foștilor săi profesori a interpretat o piesă populară la nai.
Alexandru Bușoniu, al doilea prezentator al ediției, deși un tip tăcut, retras și ușor timid la prima vedere, a știut cum să evidențieze punctele forte ale colegilor după ce aceștia își susțineau momentul artistic.
Felicitări artiștilor pentru prestație! Au evoluat rând pe rând: Ileana Bîțu și Irina Cioclei la pian cu lucrări clasice, Dragoș Mutulescu voce și chitară, Denis Gavrilescu, la pian – muzică ușoară, Alexandru Straț la chitară și voce, Gabriel Brîndușoiu la flaut – muzică de relaxare, George Popescu și Delia Bejat la nai – muzică populară. Responsabil foto-video a fost Nicu Constantin.
Ne revedem anul viitor, cu clasa a XII-a A!
Eugenia-Liliana Ștefănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here