Sărbătoare Arhierească în lavra Sfântului Cuv. Nicodim de la Tismana, Gorj

485

Sâmbătă, 15 august 2015, de ziua praznicului împărătesc «Adormirea Maicii Domnului», mii de credincioşi din județ și din întreaga țară au venit la Mănăstirea Tismana, în Stăreția Sfântului Cuvios Nicodim, pentru a pregusta clipele înălțătoare ale ridicării la Împărăția cerurilor a Maicii Domnului, Maica Vieții și a Bisericii noastre dreptmăritoare. După ce vineri seara a fost slujba vecerniei, urmată de litie, până după miezul nopții, când s-a înconjurat biserica, în ziua marelui praznic, la orele dimineții a fost slujba Sfântului Maslu și cea de sfințire a apei, iar în continuare, Slujba Sfintei Liturghii, oficiată în altarul de vară al sfântului lăcaș de către Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un sobor ales de preoți și diaconi, în acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

“Maica Domnului este «ușă» cerească pentru noi, cei care vrem să intrăm în Împărăția Lui Dumnezeu”
La începutul cuvântului de aleasă învățătură, în care s-a înălțat slavă Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, Părintele nostru Mitropolit a pornit de la ideea că în templul din Ierusalim, Maica Domnului a petrecut în rugăciune, în post și în priveghere, iar mintea ei era întotdeauna, în Taină cu Dumnezeu. În rugăciune era în meditație și în contemplație! A petrecut până la vârsta la care Dumnezeu i-a poruncit și a rânduit ca ea să primească Bunavestirea, să primească vestea cea bună, și tismana1nu numai, să primească în pântecele ei pe Cuvântul Lui Dumnezeu, Care Și-a alcătuit firea omenească în Trupul Lui Preasfânt, arătându-se că: “Sărbătoarea de astăzi ne ajută s-o vedem pe Maica Domnului, stăpâna și binefăcătoarea noastră, pentru că de fiecare dată, când avem o supărare sau un necaz, Maica Domnului este Sfânta Sfintelor, pentru că acolo, în templul din Ierusalim, în legea veche era prezența Lui Dumnezeu, care vorbea cu poporul, cu proorocii, cu preoții și arhiereii. Ei, bine, Maica Domnului este mai presus decât Sfânta Sfintelor, fiindcă în ea, Fiul Lui Dumnezeu a devenit Arhiereul Cel veșnic. Mântuitorul Și-a dat Trupul său ca o jertfă pe Cruce, iar prin aceasta, ne-a spălat păcatele noastre, ne-a dat intrare în Împărăția Lui Dumnezeu. Maica Domnului este «ușă» cerească pentru noi, cei care vrem să intrăm în Împărăția Lui Dumnezeu. Fără de ea, nu putem avea niciodată trecere la Tatăl Cel Ceresc. Prin cuvintele psalmistului înțelegem că Maica Domnului este aceea care ascultă permanent de Dumnezeu, fiindcă are ascultarea Tatălui Ceresc! De bună seamă că Maica Domnului, în ceruri, permanent se roagă Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că înălțimea ei, șederea ei în ceruri este deasupra tuturor puterilor cerești, și nimic nu este între ea, ca distanță, ca separație, și Fiul ei. Deci, dacă a fost unită cu El, în pântece, când Mântuitorul era în pântecele Preacuratei Fecioare, cu atât mai mult este unită cu El în Împărăția Cerurilor, unde nu e separație, nu este distanță, nu este niciodată un «alături», ci, este permanent iubire și comuniune dumnezeiască. De aceea, Maica Domnului are atâta trecere înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, iar noi, cei din Biserica ortodoxă o numim «Mama» noastră, o numim «ușa milostivirii», o numim «rai cuvântător», o numim «Maica Luminii», o numim «rază cerească», o numim «floarea duhovnicească» ce împărtășește și înmiresmează viața noastră”!

“Maica Domnului unește firea dumnezeiască, divină, cu firea omenească”
Arhipăstorul sufletelor noastre și al sfintelor lăcașe de cult din Mitropolia Olteniei a subliniat cu aleasă elocință că Maica Domnului, cea smerită, primește să fie Maica Lui tismana2Dumnezeu, iar noi vedem că atât de adâncă și de puternică a fost credința ei, dar aflăm cu toți, mai ales onoarea, cinstea pe care i-a acordat-o Dumnezeu Tatăl, de a fi mama Fiului Său, împreună cu jertfa de a păstra această taină în feciorie, ceea ce denotă faptul că: “Ea a crezut în misiunea Sa Dumnezeiască, deoarece Maica Domnului unește firea dumnezeiască, divină, cu firea omenească, așa cum se unește trupul cu sufletul și formează o persoană. Cele două firi se unesc în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, care este și Dumnezeu și Om, în același timp! Preacurata și-a păstrat curate, nu numai mintea și trupul, dar și gândul, iar în acest fel, trupul Maicii Domnului este vrednic de a deveni Trup al Mântuitorului Iisus Hristos. Este clară asemănarea între Domnul Iisus Hristos și Născătoarea de Dumnezeu, Maica Sa, iar privindu-le imaginile, vedem o asemănare desăvârșită! Pentru că Maica Domnului L-a Născut pe Fiul ei, fără de păcat”!

“Maica Domnului știa că într-o zi va trece de aici, cum dealtfel și noi știm”
În partea finală a cuvântului de învățătură care a sensibilizat și a făcut să vibreze la unison mintea și sufletele credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, Arhieria Sa, dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei a ținut să mulțumească celor care au venit la sfânta mănăstire, Maicii Starețe Antonia, tuturor maicilor și surorilor ostenitoare pentru această sărbătoare, oficialităților Comunei Tismana și instituțiilor județene, organelor de ordine și televiziunii române care a asigurat transmisia în cele două zile de praznic, arătând că: “Maica Domnului știa că într-o zi va trece de aici, cum dealtfel și noi știm. Sfinții Apostoli o cinsteau pe Maica Domnului ca pe Maica Lui Dumnezeu, pentru că ei au pornit la apostolat după cum le-a dat Duhul să meargă și toți veneau la Maica Domnului să ceară sfaturi, pentru că ea era Maica înțelepciunii. Biserica apostolică, până la trecerea în Împărăția Lui Dumnezeu a Preacuratei Fecioare, s-a bucurat peste timp de lucrarea Maicii Domnului și de rugăciunile Maicii Domnului, de aceea, Biserica noastră creștină ortodoxă a păstrat întotdeauna o asemănare și apoi o similitudine între Biserică și Maica Domnului, că ori de câte ori vorbim despre Biserică, vorbim despre Maica Domnului, pentru că Maica Domnului este o adevărată «biserică cugetătoare», o biserică rațională, o biserică inteligibilă ce se naște permanent, pentru că Biserica este în noi! Biserica este mama noastră a tuturor, pe care trebuie s-o iubim cu multă dragoste și cu multă fidelitate! Maica Domnului a rămas cea care vorbește, cea care sfătuiește, care se întristează de anumite «valuri» ale necredincioșilor, saducheilor împotriva bisericii primare. De aceea, noi aducem această cinstire Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, pentru că multe sunt a le spune despre Maica Domnului! Nu se sfârșesc niciodată cuvântările, iar așa cum se spune, ritorii cei mult cuvântători nu se străduiesc să spună toate cele ce se pot spune despre Maica Domnului. Fiecare în parte are simțământul ca să se întâlnească cu Maica Domnului în taina sufletului său și să-I șoptească și alte lucruri decât am spus noi astăzi”! La finalul Sfintei Liturghii, ca o încununare a praznicului împărătesc, Maica Stareță Antonia împreună cu maicile ostenitoare au prezentat Înaltului Ierarh noua trapeză de aleasă ținută a Mănăstirii Tismana, oferind și o masă îmbelșugată în sala încăpătoare și bineprimitoare a trapezei mănăstirii.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here