Sărbătoare Arhierească la Sfințirea Bisericii din Parohia Sadu II, Protopopiatul Tg. Jiu-Nord

1129

În Duminica Tomii, a doua după Sfintele Paști, cu Arhierească autoritate pastorală și misionară, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei din Mitropolia Olteniei, Pr. Ic. Stavrofor, Grigore Vulcănescu și Părintele Protoiereu Marian Mărăcine, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a Bisericii cu hramul «Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul» din Orașul Bumbești-Jiu, Parohia Sadu II, Protopopiatul Tg. Jiu Nord, Județul Gorj. Slujba sfântă și întregul ceremonial s-au desfășurat în acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova!

“S-a zidit această biserică între anii 1992-2008 de către enoriașii parohiei”
La sfârșitul oficierii slujbei, Părintele Consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, Pr. Ic. Stavrofor, Grigore Vulcănescu a dat citire actului de sfințire a sfântului lăcaș arătând că: “S-a zidit această biserică între anii 1992-2008 de către enoriașii parohiei, cu sprijinul material al SC «Hidro-Electrica SA», al Consiliului local Bumbești-Jiu, al Consiliului Județean Gorj și al Secretariatului de Stat pentru Culte, prin strădania Preacucernicului Părinte Protoiereu, Marian Mărăcine. Biserica a fost împodobită cu sculptură executată la Sighetul Marmației, de către sculptorul Mircea Vasile și cu pictură în tehnica frescă de către pictorii Papici Florica și Eugen, între anii 2010-2015”.
A fost acordat Părintelui Protoiereu, Marian Mărăcine Ordinul «Crucea Sfântul Nicodim», clasa I, cea mai înaltă distincție din Mitropolia Olteniei și au primit gramate chiriarhale de mulțumire din partea ÎPS Părinte Mitropolit, domnii: ing. Ion Călinoiu, Președintele Consilului județean Gorj, ing. Constantin Bobaru, primarul Orașului Bumbești-Jiu, ing. Sulea Șerban și Ion Firizoiu. Cu acest prilej, diaconul Dumitru Mirulescu a fost hirotonit preot al bisericii care s-a sfințit în această zi.
Părintele Marian Mărăcine a subliniat faptul că trebuie să fim recunoscători celor care au ajutat la Fotografie0581înălțarea acestei minunate biserici și care au primit gramate chiriarhale de mulțumire, dar în aceeași măsură, “se cuvine să le mulțumim și celor care nu mai sunt printre noi, dar care ne-au sprijinit în eforturile noastre și au fost alături de noi”, iar d-l primar, Constantin Bobaru a apreciat că: “ÎPS Părinte dr. Irineu ne-a dat întotdeauna un imbold ca să credem în puterile noastre”!

“O biserică de oraș, în care dumneavoastră să veniți cu dragoste în fiecare Duminică, în sărbătoare”
La începutul cuvântului de aleasă învățătură duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a înmlădiat sufletul celor câteva sute de credincioși împărtășind bucuria ca în această zi luminată a Praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos: “Să avem această posibilitate și binecuvântare de la Dumnezeu, ca să sfințim această biserică ce s-a ridicat lângă artera principală, lângă strada care duce, fie la Tg. Jiu, fie la Petroșani. Oricine trece pe aici, indiferent că este atent sau mai puțin concentrat, vede această biserică, și ea este o emblemă a orașului dumneavoastră și a Județului Gorj, în același timp. Nu este ca o catedrală măreață care să impresioneze prin zveltețe, dar nici mai prejos decât o biserică de oraș, în care dumneavoastră să veniți cu dragoste în fiecare Duminică, în sărbătoare, să vă rugați pentru dumneavoastră, pentru familia dumneavoastră și pentru cei care odihnesc în jurul sfântului lăcașului acestuia, strămoșii noștri, părinții noștri, care au trecut la Domnul în momentele rânduite de Dumnezeu. Săptămâna aceasta este cunoscută în tradiția noastră și în credința noastră de «Săptămâna Luminată». Îi spunem «Săptămâna Luminată», pentru că de la Înviere, am primit lumina cunoștinței, Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. În noaptea sfântă de la Înviere, am primit fiecare lumină din Lumina Mântuitorului Iisus Hristos”! În continuare, Chiriarhul bisericilor din «Valahia Mică», deci, din Oltenia s-a referit la faptu că Mântuitorul Iisus Hristos este pentru noi Acela Care luminează în întuneric, fiindcă a venit în lume ca să ne readucă iarăși, să ne scoată din întuneric la lumină, să ne refacă, să ne vindece, să ne învieze, într-un cuvânt, a luat firea omenească, și prin aceasta a săvârșit mântuirea noastră. Căci, firea omenească era prăbușită era stricăcioasă și neputincioasă, dar mai ales, era robită de cel rău și mergea în întuneric și după moarte, iar ca să ne ridice din acest întuneric și din această viață de durere și suferință, El S-a făcut Om și a purtat suferințele noastre pe Cruce!

«Domnul meu și Dumnezeul meu»
Întâistătătorul bisericilor din Oltenia a subliniat faptul că , de fapt, ne-am aflat în Duminica Tomii, iar în Sfânta Evanghelie a praznicului acestuia se vorbește de Sf. Apostol Toma, care, atunci când Sfinții Apostoli i-au spus că L-au văzut pe Domnul, el s-a arătat neînduplecat, după unii chiar «necredincios»! Deși, nu este vorba de o necredință, întrucât necredința este un păcat! Ci, este, oarecum, o nedumerire a Fotografie0583Sfântului Toma, care s-a întrebat, de ce este singurul care a fost lăsat deoparte de iubirea Lui Dumnezeu și n-a fost martor la acest moment. Ei, bine, Mântuitorul Iisus Hristos, ca Dumnezeu, avea să-i învețe pe Sfinții Apostoli un lucru de seamă, un lucru deosebit, de aceea, a făcut ca Sf. Apostol Toma să nu fie laolaltă cu ceilalți Apostoli, iar când S-a arătat prima dată Domnul și a doua oară, când a venit, Domnul S-a adresat direct Sfântului Toma, și i-a spus: «Vino, și adă degetul tău și pune-l în coasta Mea, adu mâna ta și pune-o în semnul cuielor», pentru că așa spusese Sfântul Toma, să precizeze, să sublinieze: «Dacă nu voi pune mâna mea în semnul cuielor și nu voi pune degetul meu în coasta Lui, nu voi crede»! În cele din urmă, aflăm că Sfântul Apostol Toma spune două cuvinte foarte importante: «Domnul meu și Dumnezeul meu». Dacă mai înainte Apostolii îi spuneau «Domnul», acum Sfântul Toma spune două lucruri foarte importante pe care le conjugă, le reunește, arătând dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos și omenitatea Lui: «Domnul meu și Dumnezeul meu»!

Biserica “rămâne ca o mulțumire adusă Lui Dumnezeu”
În încheierea cuvântului de aleasă învățătură duhovnicească și pilduitoare, ÎPS Părinte Mitropolit, dr. Irineu a considerat că sărbătoarea acestei zile se traduce prin precepte morale reliefate în gândirea noastră bisericească, în rugăciunea și în credința noastră ortodoxă, iar sfințirea bisericii din Orașul Bumbești-Jiu “rămâne ca o amintire plăcută pentru preoții dumneavoastră, pentru toți credincioșii din această parohie, iar nu în ultimul rând, ca o mulțumire adusă Lui Dumnezeu, pentru ajutoarele pe care le-ați primit pentru finalizarea acestei sfinte biserici! Felicităm pe toți cei care au contribuit la realizarea acestei frumoae biserici și ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă răsplătească pe fiecare, însutit și înmiit pentru credința și dragostea pe care le-ați arătat! HRISTOS A ÎNVIAT”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here