Sărbătoarea «Urcatul oilor la munte», Novaci, 2017 – la o jumătate de veac

570

Aşa cum ne-am obişnuit în ultima jumătate de veac, în cea de-a treia duminică a lunii mai, la Novaci, am avut Sărbătoarea tradiţională: «Urcatul oilor la munte», care în acest an, la 21 mai 2017, a fost şi ziua «Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena», astfel că oraşul de la poalele Parângului a îmbrăcat cu bucurie hainele portului popular şi ale cântecului şi jocului din această zonă pastorală a judeţului şi a ţării, cu atâtea simboluri specifice şi cu o serie de manifestări pline de semnificaţii moştenite de la străbuni. Înainte ca lumea să se îndrepte spre Dumbrava Hirişeşti, în faţa Casei de cultură, în prezenţa autorităţilor administraţiei publice locale, a domnului Primar, Dumitru Leuştean şi a Consiliului local, au onorat cu prezenţa domniilor lor şi reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Gorj, parlamentari şi oameni de cultură, care şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi la o astfel de manifestare, fiind adresate cu acest prilej urări de sănătate şi de fericire tuturor novăcenilor.

“Mulţi oameni au venit azi, pentru a se bucura de ceea ce înseamnă tradiţie”
Am reţinut cu deosebire mesajul din cuvântul adresat celor prezenţi de către domnul Prefect, Ciprian Adrian Florescu, care a spus printre altele: “Vă felicităm pentru organizarea acestei sărbători a comunităţii dumneavoastră, care azi corespunde şi cu o mare sărbătoate creştinească. An de an, iată, avem un motiv de bucurie să fim prezenţi alături de dumneavoastră şi sunt impresionat de faptul că foarte mulţi oameni au venit azi, pentru a se bucura de ceea ce înseamnă tradiţie. Se împlinesc, iată, cincizeci de ani de când organizaţi această sărbătoare, deşi, ea se leagă de o tradiţie de mii de ani. Tradiţie mai înseamnă să vedem aici, atâţia oameni, copii mulţi, bărbaţi, femei, care sunt îmbrăcaţi în minunatul port popular specific zonei montane. Vă felicit că reuşiţi, an de an, să păstraţi această tradiţie şi să le arătaţi tuturor că aici tradiţia, portul popular sunt la ele acasă. Azi, îi sărbătorim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar în numele instituţiei prefectului şi al meu personal, vă rog să-mi permiteţi să le transmit celor sărbătoriţi, cele mai sincere urări de bine, de sănătate şi de viaţă îndelungată”, a încheiat vorbitorul. Aşadar, s-au împlinit cincizeci de ani de când au fost iniţiate manifestări culturale de o frumuseţe aparte, cu formaţii artistice din zona montană şi submontană a Gorjului, dar şi din judeţele: Alba, Sibiu sau Hunedoara, mai ales că străvechimea acestei sărbători se pierde undeva departe, pe file de calendar ale miilor de ani şi ale transhumanţei.

“Cei care am atins pragul celor cincizeci de ani de căsnicie, am venit să fim prezenţi cu dumneavoastră”
Şi pentru că numărul 50 a devenit «cifra magică» a zilei acesteia, au fost sărbătorite şi acele familii de novăceni care au împlinit 50 de ani de căsnicie, amintindu-le şi numele unora dintre ele, cum ar fi: Ion şi Elena Fumărel, Dorin şi Pinela Lăcătuşu, Georgică şi Elena Zamfira, Filimon şi Elena Şandru, Savu şi Vergina Tomescu, Ion şi Maria Băieşu, Dumitru şi Verginica Enache, Constantin şi Eugenia Geoancă, Nicolae şi Maria Cuţuliga, Gheorghe şi Sevastiţa Ungureanu, iar tuturor acestor familii li s-a înmânat diploma de excelenţă şi câte un plic cu «premiu» de…continuitate! În alocuţiunea sa de un farmec aparte, domnul Ion Fumărel a spus următoarele: “Domnule Prefect al Judeţului Gorj, Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean! Domnişoarelor, doamnelor şi domnilor! Vă rog să-mi permiteţi să-i mulţumesc edilului Oraşului Novaci, Domnului Primar, Dumitru Leuştean, domnilor consilieri şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment important în viaţa urbei noastre. Astfel, noi, cei care am atins pragul celor cincizeci de ani de căsnicie, am venit să fim prezenţi cu dumneavoastră, şi aş dori din tot sufletul ca generaţiile care urmează după noi, să ajungă şi ele pragul celor 50 de ani de căsnicie, în deplină linişte şi cu sănătate! Aş dori să adaug faptul că au trecut 50 de ani care au fost foarte, foarte frumoşi, dar trebuie să vă spun, cu oarecare regret, că au trecut prea repede! Eu mi-am propus ca la împlinirea a 75 de ani de căsnicie, să fim prezenţi toţi, la această sărbătoare, la fel ca toţi cei care sunt sărbătoriţi astăzi! Şi aş mai avea o dorinţă, Domnule Primar, pentru că ne-aţi aprins «beculeţe» pe toate uliţele oraşului, ca la cei 75 de ani de căsnicie, acest «plic» să-mi fie înmânat tot de către Domnul Primar Dumitru Leuştean!(Aplauze!). Aveţi curajul să batem palma? Dumneavoastră, să o luaţi înainte şi eu cu bastonul după dumneavoastră! Aş dori, în continuare, ca programele pe care le aveţi în derulare, să le duceţi la bun sfârşit şi să urmaţi drumul pe care aţi pornit! În încheiere, vă rog să-mi permiteţi să le urăm, de ziua Sfinţilor Împăraţi, tuturor sărbătoriţilor care poartă numele Constantin şi Elena, multă sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor, alături de familiile dumnealor! Pentru o familie aparte, a bunului meu prieten, domnul profesor, Constantin Dârvăreanu, care astăzi are patru sărbătoriţi în familie, aş dori să-i transmit gândurile cele mai frumoase, cele mai sincere urări de bine şi de fericire, iar în Ziarul «Novăceanul», să ne ţină la curent cu ceea ce înseamnă prezentul novăcenilor! Vă mulţumesc şi vă doresc tuturor sănătate şi fericire, iar dumneavoastră, oaspeţii din conducerea judeţului, vă asigurăm că vă aşteptăm şi la anul viitor cu aceeaşi bucurie”, a spus în încheiere, cunoscutul «om de bine» din Novaci!
În concluzie, Sărbătoarea «Urcatul oilor la munte», Novaci, 2017, la împlinirea unei jumătăţi de veac, putem spune că îşi păstrează importanţa unui ansamblu de acte culturale care sintetizează sensurile profunde ale unei manifestări de cultură pastorală, un joc magic al culorilor de alb-negru de pe costumul popular, ca un îndemn de a privi cu seninătate înainte şi de a uita supărările vremelnice, pentru a întări socializarea şi afirmarea identităţii în cadrul comunităţii, coagulând sentimente şi stări sufleteşti care înnobilează speranţa, prietenia şi unitatea în convieţuire, iubirea şi întrajutorarea.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here