Şcoala Postliceală Sanitară “OMENIA” avertizează – Dependenţele pot să ucidă comunicarea!

533

Vinerea trecută, în 4 aprilie 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a  Sănătăţii  – Şcoala Postliceală Sanitară  “OMENIA”  din Târgu Jiu a organizat, cu acest prilej extrem de potrivit, masa rotundă cu tema “Pot dependenţele să ucidă comunicarea?”

În deschiderea  dezbaterilor  –  doamna Veronica Brădescu reprezentantă a Agenţiei Naţionale Antidrog a prezentat – sub forma unui dialog interactiv cu elevii şcolii – aspecte privind clasificarea şi acţiunea tipurilor de droguri, efectele biologice şi sociale ale consumului de droguri. De asemenea, a prezentat şi aspecte principale din legislaţia românească şi comparaţii foarte avizate referitoare la dreptul european cu privire la combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Elevii Şcolii Postliceale Sanitare “OMENIA”, sub coordonarea cadrelor didactice au oferit teme variate cu privire la consumul de alcool şi tutun, pornografia juvenilă, abuzul asupra copiilor, jocurile de noroc, dependenţa de cumpărături, dependenţa de internet – precum şi studiul de caz realizat  în rândul populaţiei municipiului Târgu Jiu, cu vârste până la 30 de ani. Tinerii ucenici asistenţi medicali consideră că, datorită Internetului, un tânăr poate să aibă peste 2000-3000 de prieteni virtuali, pe care de cele mai multe ori nu îi cunoaşte personal, cu care poate  avea o comunicare virtuală fructuoasă, timp în care prietenii din viaţa reală se împuţinează. Prin acţiunea de vineri – pe care am dori-o permanentă, şi nu ne îndoim de acest lucru – elevii şi profesorii Şcolii Postliceale Sanitare “OMENIA”  din Târgu Jiu doresc să atragă atenţia asupra faptului că, dependenţa a devenit un fenomen social, care dacă nu este abordat corect  poate aduce probleme în integrarea tineretului în societatea activă.
Elevii şcolii declară  “ca OAMENI,  dar şi ca asistenţi medicali trebuie să fim: conştiinţa  celui lipsit de conştiinţă, ochiul pentru cel care şi-a pierdut vederea de curând, mâna pentru cel căruia i-a fost amputată, dragostea de viaţă pentru cel ce încearcă să se sinucidă, un psiholog pentru cei care suferă de dependenţă“.
Comunicarea eficientă este condiţionată de înţelegerea comună a mesajului, iar acest lucru este valabil în orice organizaţie medicală sau şcolară, în special astăzi, când  societatea noastră este afectată de multiplele dependenţe care impiedică împlinirea de sine.
Profesor Ion NOVAC, Directorul Şcolii Postliceale  Sanitare “OMENIA”  Târgu Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here