Spitalul Novaci își face salină

747

Continuă diversificarea serviciilor oferite de Spitalul Orășenesc Novaci. După ce, la începutul acestei luni, a fost pus în funcțiune sistemul de elongație, un nou proiect este pregătit pentru a fi implementat. Managerul Emil Grigore a anunțat că în perioada următoare se va realiza o salină care va deveni funcțională în cel mai scurt timp posibil.

Conducerea Spitalului Orășenesc Novaci a început anul 2016 în forță. Recent a intrat în dotarea spitalului un sistem complet de elongație, care se bucură de un real succes, numărul pacienților tratați fiind foarte mare, aceștia declarându-se mulțumiți nu doar de procedura de elongație, ci și de serviciile prestate de kinetoterapeutul care desfășoară o amplă gamă de servicii; el a fost angajat în cursul anului trecut, venind cu o bogată experiență acumulată la Centrul de recuperare Buziaș.

Salina, obiectiv primordial
Între prioritățile pentru anul în curs, conducerea Spitalului Orășenesc Novaci a stabilit ca necesară realizarea unui lift exterior, dar și construirea și darea în folosință a unei saline. „Liftul exterior este una dintre măsurile trasate de CoNAS, în anul 2014, când a fost acreditat spitalul. Pentru realizarea acestui proiect vom beneficia de sprijinul Consiliului Local Novaci pentru atragerea de fonduri, fiind o investiție spital novacidestul de costisitoare din punct de vedere financiar. Un obiectiv primordial în 2016 îl constituie realizarea unei saline, cu fonduri proprii, de această dată cu participarea personalului nostru angajat în regie proprie”, a mărturisit Emil Grigore, managerul Spitalului Orășenesc Novaci.
La nivelul județului Gorj, la ora actuală, un singur spital dispune de o salină artificială, adresabilitatea fiind foarte mare. Este vorba despre Salina artificială de suprafaţă „Tudor Vladimirescu” din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Runcu.

Beneficiile salinoterapiei
Salinoterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară. Ea implică, pe de o parte, inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte, absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice.
spital novaci1Şedinţele la salină sunt indicate în emfizem pulmonar, sindrom de apnee, insomnie, depresie, alergii cu simptome respiratorii, boli respiratorii cronice, pneumonii simple sau insuficienţe respiratorii cronice şi altele.
Printre efectele salinoterapiei avem: ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, eliminarea focarelor de infecţii ale tractului respirator, prevenirea răcelii şi gripei, creşterea imunităţii, reducerea stresului.
Pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, se fac cure timp de 24 – 30 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic, cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie. Pentru diverse boli respiratorii, precum: rinita cronică, bronşita, sinuzita, depinzând de gradul de manifestare a acestora, se fac cure timp de 14 – 24 zile (30 minute – 1 oră /zi), cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie.O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here