Un absolvent de liceu din Gorj vrea să devină ministrul pentru Dialog Social

522

Un proaspăt absolvent de liceu din Gorj se numără printre zecii de elevi din ţară care s-au înscris anul acesta în proiectul “Ministru pentru o zi” al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE). Numele său este Mihai Popescu şi îşi doreşte să ocupe, pentru o zi, fotoliul de ministru pentru Dialog Social.

Proiectul „Ministru pentru o zi”, implementat pentru al doilea an consecutiv de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), s-a bucurat de un succes destul de mare în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar. 59 de elevi din toată ţară s-au înscris în proiect, în speranţa că se vor număra printre cei nouă candidaţi selectaţi să fie, pentru o zi, ministru al Educaţiei și Cercetării Științifice, ministru al Apărării Naționale, ministru al Tineretului și Sportului, ministru al Afacerilor Externe, ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, ministru pentru Dialog Social sau ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Printre cei 59 de elevi înscrişi în proiect se numără şi Mihai Popescu, un tânăr gorjean care a absolvit în vara acestui an Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, iar din toamnă va studia la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. În aplicaţia sa, tânărul absolvent de liceu vorbeşte despre două dintre cele mai importante proiecte în care a fost implicat, respectiv DragoDance (un concurs de dans organizat în februarie 2014 cu scopul de a strânge fonduri pentru un elev rămas paralizat în urma unei excursii la munte) şi „Un regat pentru o carte” (o caravană organizată în centrul municipiului Târgu-Jiu cu scopul de a dona sau a face schimb de cărţi cu trecătorii), dar şi despre competenţele care îl recomandă pentru a participa la acest proiect. “Una dintre cele mai importante calități, care consider că mă recomandă pentru acest proiect, este spiritul civic. De altfel, mi-am dovedit această calitate prin implicarea în acțiunile Consiliului Județean al Elevilor Gorj, ca membru, pe postul de Avocatul Elevului. Mi-am dorit conștientizarea drepturilor, pe care le au toți colegii mei. Astfel, am participat la diverse acțiuni și am inițiat proiecte de informare. (…) Alte competențe care mă recomandă ar fi spiritul de echipă, comunicarea, capacitatea de adaptare rapidă, implicarea în activități socio-culturale și inițiativa”, spune Mihai Popescu.

Vrea să creeze un portal destinat ONG-urilor
Acesta a explicat şi de ce anume şi-ar dori să fie ministru pentru Dialog Social. Motivul este acela că îşi doreşte să fie organizate proiecte din ce în ce mai importante, iar din punctul său de vedere, acest lucru nu este posibil fără “înţelegere perfectă între organizaţii şi între organizaţii şi instituţii”. S-a gândit şi la un proiect care să ducă la dezvoltarea domeniului de activitate al Ministerului pentru Dialog Social. Este vorba de un proiect prin care să fie creat un portal destinat ONG-urilor. “Din perspectiva ministrului pentru Dialog Social, proiectul pe care l-aș susține ar fi crearea unui portal destinat ONG-urilor. Acest portal ar fi, de fapt, o platformă online pe care orice reprezentant al societății civile (organizație, fundație, asociație) să se înregistreze.Importanța acestui proiect este datorată faptului că dialogul între administrație sau Guvern și ONG-uri, înţeles ca dialog civic, este limitat, în lipsa unei platforme sau a unor rețele directe. Astfel, s-ar putea asigura transparența în administrația publică în legăturile cu toate ONG-urile. Mai mult, așa s-ar putea ține evidența tuturor organizaţiilor și proiectelor acestora, în special acelora care trebuie aprobate de către autorități”, spune Mihai Popescu. Acesta consideră că platforma respectivă ar avea un impact major în rândul studenţilor şi al elevilor în ceea ce priveşte informarea acestora cu privire la anumite evenimente. “Principala cauză pentru care participarea este scăzută la anumite evenimente de cultură este lipsa de publicitate și informare. O funcție a acestei platforme ar putea fi chiar afișarea evenimentelor tuturor organizațiilor după anumite criterii (cum ar fi: afișarea după oraș, după data la care vor avea loc, după numărul de participanți aşteptați, după vârsta medie a participanților aşteptați). Pe de altă parte spiritul civic al studenților se pierde odată cu trecerea timpului, din cauza faptului că nu sunt informați despre asociațiile din care ar putea face parte”, consideră Mihai Popescu. Cei nouă „miniştri pentru o zi” vor fi selectaţi de o comisie mixtă, iar în a doua decadă a acestei luni îi vor dubla pe actualii guvernanţi. Proiectul „Ministru pentru o zi” are drept scopt conștientizarea atribuțiunilor și respon-sabilităților pe care un lider implicat la nivel național le are, precum și diminuarea barierelor ce pot apărea între elevi și mediul decizional.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here