Valentin Popa: „Bugetul spitalelor nu va fi mai mic decât anul trecut”

557

Federaţia SANITAS din România respinge Proiectul Contractului –Cadru de furnizare a serviciilor de sănătate pentru anul în curs, mai ales pentru că, pe parcursul anului trecut, mai multe unităţi medicale nu au putut acorda tichete de masă pentru angajaţii proprii, datorită proastei finanţări a spitalelor publice. Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj spune că, din discuţiile cu ministrul Sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că, bugetele clinicilor nu vor fi mai mici decât anul trecut.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii împreună cu cei ai C.N.A.S. au prezentat, la începutul acestei săptămâni, proiectul noului contract-cadru care prevede aceleaşi condiţii de contractare ca şi în 2014. Sindicaliştii de la SANITAS consideră că este imposibil de asigurat, în aceste condiţii, creşterile salariale reglementate de O.U.G. nr. 70/2014 pentru personalul medico-sanitar, atâta vreme cât autorităţile publice centrale cu competenţe în domeniu propun în continuare subfinanţarea sistemului. Astfel, Federaţia SANITAS susţine că nu va gira această atitudine a Ministerului Sănătăţii „care promovează promiscuitatea actului medical în spitalele de stat”.
Sindicaliştii solicită creşterea tarifelor pe caz mediu ponderat şi implicit asigurarea unei finanţări corespunzătoare a activităţii medicale acordată populaţiei prin intermediul spitalelor publice.

Popa: „Nu vor fi bani mai puţini”
Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj spune că, din discuţiile cu ministrul Sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că, bugetele spitalelor nu vor fi mai mici decât anul trecut. „Bugetul nu va fi mai mic decât anul trecut, iar cei 5% din reducerea CAS se vor regăsi în spitale la stocurile de medicamente şi servicii pentru bolnavi. Economia este în creştere, iar acest lucru trebuie să se simtă şi în sănătate”, confirmă Popa.
Ponderea alocării financiare către segmentul asistenţei medicale spitaliceşti, raportată la bugetul C.N.A.S., este sub media europeană, mai susţin reprezentanţii SANITAS. În condiţiile în care există premisele unor însemnate economii prin recalcularea preţurilor la medicamente, sindicaliştii consideră ca fiind prioritatea absolută a sistemului sanitar corectarea acestei mari carenţe de finanţare.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

  1. Creșterea aia amărâtă de 100 de lei brut à dat peste cap cheltuielile cu personalul într un spital. Adică deși salariatului I au revenit cca 70 de lei, spitalului I au crescut cheltuielile cu sute de milioane lunar(zeci de mii ron). Dacă nu cresc tariful pe caz ponderat cum acoperă sumele astea? Poate unui spital mic după ce achita salariile îi mai rămân câteva sute de milioane pentru restul plăților, adică medicamente, materiale sanitare, hrană, căldură, reactivi de laborator, întreținere aparatură medicală, curent electric și gaz. …de unde toate astea? Sindicatele ar trebui sa fie mai ferme fiindcă au șansa să discute cu ministrul,noi nu putem ajunge la ministru sa I spunem toate aspectele astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here