Vizita delegaţiei gorjene în SUA, un succes

556

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, elevi şi profesori de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” s-a întors săptămâna trecută din Statele Unite ale Americii, mai exact din Virginia de Vest, unde, timp de două săptămâni de zile, au participat la un schimb cultural în cadrul proiectului “Note Comune – Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”.

1Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” este primul muzeu din România care a obţinut fonduri în cadrul programului Museums Connect, pentru proiectul “Note Comune – Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, proiect dezvoltat în colaborare cu Clay Center for the Arts and Sciences din Charleston, Virginia de Vest. Între 29 septembrie și 1 octombrie 2014, managerul român de proiect – Tiţa Eugenia Alina, partenerul său american – Jeffries William, împreună cu managerii celorlalte proiecte câştigătoare ale programului Museums Connect, au participat, la Washington, la un curs de pregătire organizat de Alianţa Americană a Muzeelor. După trainingul managerilor de proiect, delegaţia română întrunită la Washington, formată din 9 persoane – directorul Muzeului Judeţean Gorj, Hortopan Dumitru, managerul de proiect, Tiţa Eugenia Alina, profesorii de la Liceul de Muzică şi Artă “Constantin Brăiloiu”, Pasăre Dumitru şi Tulpan Emanuela, artistul de muzică populară Argint Constantin, precum şi patru elevi, Gorun Alina, Foanță Teodor, Lăcătușu Cristina și Munteanu Cristian – s-a deplasat la Charleston, Virginia de Vest, unde, între 1-13 octombrie, a fost invitata muzeului Clay Center, având loc astfel primul schimb cultural din cadrul proiectului. “În primele zile ale schimbului cultural, cei doi profesori români, alături de doi profesori americani de la liceul partener, Wahama, au fost pregătiţi de către personalul specializat de la Clay Center în domeniul povestirii digitale. Profesorii au învăţat astfel să adune şi să editeze poze şi imagini şi să le formeze în povestiri digitale. Ulterior, cu aceste cunoştinţe, profesorii îi vor învăţa şi asista pe cei 50 de elevi, 25 americani şi 25 români, în crearea de povestiri digitale”, a explicat Alin Tiţă, managerul de proiect.

18Două spectacole comune
În timpul vizitei în Virginia de Vest, elevii şi profesorii gorjeni au susţinut şi două spectacole împreună cu doi artişti americani. În vederea pregătirii celor două spectacole comune, artiştii români împreună cu cei americani, au efectuat repetiţii şi discuţii despre muzica specifică fiecărei regiuni – muzica populară oltenească şi muzica din zona Virginia de Vest, numită blue grass. “Pe data de 6 octombrie a avut loc la sediul Liceului Wahama primul concert în faţa a peste 200 de elevi ai liceului. În cadrul concertului au cântat din partea română domnul Pasăre, domnul Argint şi cei patru elevi de la Liceul de Muzică, iar din partea americană cei doi artişti de muzică tradiţională, muzică ce se numeşte blue grass, fraţii Robin şi Dan Kessinger. Apoi, tot în cadrul acelui concert, domnul Pasăre a susţinut un fel de oră deschisă în faţa elevilor, vorbind despre instrumentele muzicale tradiţionale, despre demonstraţii cu acele instrumente muzicale tradiţionale şi felul în care dânsul le confecţionează. Marele concert public a avut loc pe 10 octombrie, în mall-ul oraşului. Astfel, toţi cei care au vizitat mall-ul în perioada concertului au putut să fie încântaţi de muzica tradiţională românească, cea din zona Gorjului, şi muzica americană – blue grass”, a precizat Alina Tiţă. De-a lungul întregii perioade petrecute la Charleston, delegaţia română a fost invitată la diverse evenimente precum vizita la Capitoliu, întâlnirea cu Guvernatorul statului Virginia de Vest, vizita la Colegiul Davis & Elkins, o excursie la New River Gorge, vizite la muzee şi diverse alte evenimente. De asemenea, delegaţia română a avut şi prilejul de a se întâlni şi cu o româncă originară din Braşov, stabilită de 24 de ani în Charleston.

20O experienţă de neuitat
Pentru membrii delegaţiei române vizita în SUA a fost o experienţă de neuitat. “Pentru mine, pentru colega mea, pentru elevii noştri de la Liceul de Muzică, a fost un lucru extraordinar pentru că a fost prima noastră ieşire în străinătate. Am ajuns la liceul cu care suntem parteneri acolo, am susţinut recitaluri foarte bune. Ne-a fost un pic teamă că am zis că suntem în SUA şi o să avem ceva emoţii, o să ne ia prin surprindere, dar nu am fost nici mai presus nici mai prejos. Am ştiut să ne prezentăm, să avem o ţinută decentă, să reprezentăm cu cinste şcoala noastră, Liceul de Arte, judeţul şi ţara noastră”, a spus profesorul Dumitru Pasăre. “Suntem onoraţi că liceul nostru are acum un parteneriat direct cu Liceul Wahama din Mason, Virginia de Vest. De-abia îi aşteptăm să vină şi să putem colabora mai mult cu acei elevi care vor veni, cu profesorii care vor veni şi, în acelaşi timp, să putem lucra la acest scop al proiectului, de a conecta tradiţiile populare ale Gorjului şi ale Virginiei de Vest prin tehnologie. Am învăţat multe lucruri şi suntem foarte încântaţi”, a spus şi profesorul Emanuela Tulpan. Şi pentru elevi, vizita în SUA a fost o experienţă minunată. “A fost o experienţă de neuitat, am vizitat multe locuri acolo, m-am împrietenit cu o grămadă de elevi americani, comunicăm şi acum prin reţele de socializare. În rest, lumea a fost foarte mulţumită când am cântat, i-am ridicat în picioare. A fost ceva minunat”, a spus Cristian Munteanu, elev la Liceul de Arte.

ziar-suaDelegaţia americană, aşteptată în aprilie
Cel de-al doilea schimb cultural din cadrul proiectului se va desfăşura în luna aprilie a anului viitor, când o delegaţie americană va sosi la Târgu-Jiu. Vizita va consta în concerte comune la liceu şi în aer liber, cursuri de specializare şi perfecţionare pentru profesori, excursii. “Proiectul «Note Comune» sigur şi-a atins scopul. Colaborarea dintre Muzeul Judeţean şi Clay Center cred că e foarte bună şi o să continue şi de aici încolo pentru că într-adevăr avem ce învăţa de la ei şi poate şi ei de la noi. Când vor veni să vadă muzeul sunt convins că vor fi încântaţi. (…) Cred că vom reuşi să-i impresionăm în Gorj. Avem ce le arăta. Muzeul are ce le arăta, şcoala are ce le arăta. (…) Eu cred că a fost o mare reuşită această plecare, mai ales că deschide drumuri noi pentru colaborările ulterioare”, consideră artistul Constantin Argint.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here