Ziua Mondială a Apei, marcată la Gorj de echipele SGA şi Aparegio

962

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a marcat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual pe 22 martie.

Desfăşurată pe întreaga Planetă, sub egida Naţiunilor Unite, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi. În acest an, motto-ul, sub care se celebrează Ziua Mondială a Apei este “Apa şi apa uzată”. “Apa este element indispensabil vieţii şi societăţii. Mesajul pe care îl transmitem este să o învăţăm să o protejăm. O apă curată ne dă şansa la o viaţă sănătoasă, deoarece toate civilizaţiile s-au dezvoltat pe lângă apă, fiecare om depinde de o sursă de apă. Ziua Mondială a Apei pe care o sărbătorim astăzi este o decizie luată în cadrul conferinţei ONU din 1992, iar din 1993 se sărbătoreşte şi la noi. În acest an se împlinesc 25 de ani de când s-a instituit această Zi Mondială a Apei. Această sărbătoare are drept scop aducerea în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor. Anul acesta, tema este Apa şi apa uzată. Calitatea apei nu cunoaşte frontiere, nu depinde de un mediu politic sau economic, de aceea trebuie să ne implicăm în conservarea şi valorificarea acestei resurse de apă. Tematica de anul acesta este una generoasă şi prezintă un îndemn de a depune eforturi concrete pentru identificarea şi găsirea tuturor soluţiilor, practice şi eficiente, în asigurarea accesului la serviciile de apă tuturor cetăţenilor şi, în acelaşi timp, asigurarea tuturor condiţiilor şi implicarea în protecţia resurselor de apă”, a declarat directorul SGA Gorj, Doina Isar.
Prezent la conferinţa de marţi, a fost şi subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, ce a subliniat importanţa apei şi, mai ales, importanţa lipsei elementului esenţial vieţii: “Apa este vitală, esenţială vieţii. Ne-am obişnuit să avem apă, să nu avem probleme cu apa, ni se pare un lucru foarte normal şi natural. Ne dăm seama de importanţa ei atunci când se opreşte sau când ţi-e sete şi nu ai de unde bea apă, şi nu acordăm foarte mare atenţie, tot dintr-o lipsă de educaţie, apelor uzate şi modului în care gestionăm şi consumăm apa în sensul că într-adevăr facem risipă. Suntem o zonă şi o ţară binecuvântată sub acest aspect, că reţeaua hidrologică este încă foarte bună. În alte ţări, oamenii mor de sete. Rezerva de apă mondială scade ceea ce va fi un lucru extrem de grav pentru viitor. Cred că cu toţii, şi prin puterea exemplului, trebuie să avem grijă de modul în care consumăm apa şi mai ales să nu poluăm”.
De altfel, în această perioadă, pentru a marca Ziua Mondială a Apei, angajaţii SGA Gorj au mai desfăşurat: concursuri de desene, acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă la agenţii economici utilizatori de apă, precum şi acţiuni de ecologizare a cursurilor de apă din judeţ.

Pliante şi de la Aparegio Gorj!
Nu doar Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a marcat Ziua Mondială a Apei, ci şi operatorul judeţean Aparegio. “Aparegio Gorj celebrează Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an pe data de 22 martie. Obiectivul marcării acestei zile este acela de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. În acest context, miercuri, 22 martie 2017, începând cu ora 11.00, reprezentanţii Aparegio Gorj vor derula o acţiune de informare în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu unde vor împărţi pliante, pixuri, tricouri şi insigne. În acest moment, nu există activitate umană care să nu depindă într-un fel sau altul de consumul de apă. Fie că ne referim la agricultură sau industrie, fie că vorbim despre noile tehnologii sau despre continuarea tehnicilor tradiţionale de producţie, apa rămâne un element esenţial. O societate este direct influenţată de cantitatea şi calitatea apei. Lipsa acesteia determină tulburări grave în societate, cu repercusiuni directe în dezvoltarea populaţiei, în sănătatea şi educaţia cetăţenilor. O apă de proastă calitate are, de asemenea, efecte grave, iar consecinţele sunt unele pe termen lung, care pot influenţa decisiv evoluţia societăţii”, se arată în comunicatul emis de conducerea societăţii Aparegio Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here