Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată la Spitalul de Pneumoftiziologie

493

Anual, la data de 24 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Ca de fiecare dată, la nivelul judeţului nostru, această zi va fi marcată de cadrele medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

În România, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei, în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Suntem încă ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: unul din cinci europeni diagnosticaţi cu tuberculoză este din România. Mai grav decât aceste statistici este faptul că, pacienţi care ar putea fi vindecaţi într-o perioadă relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare şi aderenţa redusă a pacienţilor la tratament.

Tuberculoza, o boală gravă, dar tratabilă
Dacă în trecut tuberculoza era o boală incurabilă, în prezent aceasta se tratează, dar rămâne încă o problemă epidemiologică în aproape întreaga lume. Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va contamina, în medie între zece şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre acestea un procent de 5-10% vor dezvolta boala. În general, un bolnav bacilifer cunoscut, care a început tratament antituberculos, este mai puţin contagios pentru persoanele din jur, decât bolnavul necunoscut. În 80% dintre cazuri, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin trei săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie, care îl va orienta spre doctorul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boala curabilă. Prin urmare, în lupta împotriva acestei afecţiuni, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei medicaţiei, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă.

A crescut numărul pacienţilor cu TBC
Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 285 de cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul trecut, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 27 de gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2014, în Gorj erau rămaşi în evidenţă 311 bolnavi.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, sărbătorită la data de 24 martie, va fi marcată şi în acest an la Spitalul de Pneumoftiziologie, fapt confirmat de managerul Ion Ciochină: „ca de fiecare dată, marcăm această zi prin acţiuni de informare şi conştientizare a pacienţilor. De altfel, noi permanent promovăm sănătatea şi milităm pentru prevenirea îmbolnăvirii”.
La ora actuală, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, mai mult de jumătate din totalul pacienţilor internaţi suferă de TBC.
Trist este faptul că, mulţi dintre ei sunt tineri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here