Refugiu urban, în proiect la Târgu-Jiu

520

Proiectul Pear Haps va schimba lumea pe care o cunoaştem. Cel puţin asta spun cei care au realizat proiectul şi vor să-l implementeze în maxim două săptămâni la Târgu-Jiu. “Acest proiect se naște din dorința de a oferi gorjenilor un spațiu esențial pentru dezvoltarea culturii urbane.

Intenția este, în primul rând, aceea de a construi un loc de întâlnire pentru public și artiștii urbani, iar ideea de la care plecăm este tocmai aceea a refugiului montan, adaptată, desigur, la criteriile de mai sus. Se propune așadar, o locație în care oricine interesat este binevenit și încurajat să-și exprime părerile în raport cu arta urbană gorjeană, orașul Tg-Jiu sau însăși funcționalitatea refugiului (astfel de consemnări se pot face, eventual, într-un jurnal prezent în permanența în refugiu)”, a declarat Cosmin Dragu, iniţiator de proiect.

ONG pentru proiect
Principalul aspect legat de refugiul urban este posibilitatea organizării mai multor evenimente culturale specifice: expoziții de pictură, proiecții de film, workshop-uri sau seminarii și, inclusiv, concerte. În ceea ce privește concertele (dar nu numai), un detaliu important este faptul că spectatorii nu trebuie să fie fizic prezenți cu toții în interiorul refugiului, ci, într-o manieră specific postmodernă, refugiul poate servi drept „scenă” iar publicul, în aceste condiții, poate fi oricât de numeros. Pentru a funcţiona cât mai bine, reprezentanţii proiectului vor crearea unei biblioteci în cadrul refugiului (cărțile fiind colectate de la toți cei care, voluntar, își doresc să contribuie) și, eventual, asigurarea unei conexiuni de internet Wi-Fi. Mobilierul propriu-zis poate fi minimal (câteva fotolii și mese) tocmai pentru a nu intra prea mult în contrast cu eventuale expozitii sau decoruri temporare/sezoniere. “Avantajele construrii unui refugiu urban în Tg-Jiu ar fi extrem de însemnate din punct de vedere cultural, mai ales că o astfel de locație este menită să încurajeze atât artiștii urbani cât și publicul care ar avea acces permanent la acest imens val artistic numit cultura alternativă. În plus, refugiul ar funcționa ca punct continuu de promovare a artei experimentale, a culturii eco, a tinerilor gorjeni. Toate eforturile noastre se îndreaptă către un singur obiectiv, acela de a crea o comunitate bazată pe altruism, în care toți membri (publicul, organizatori de evenimente, artisti, etc.) îsi aduc contribuția”, a mai declarat Cosmin Dragu. Mai multe informaţii legate de proiect se găsesc pe pagina de Facebook.com/Pear&haps.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here