Regulament nou de expropriere la CEO

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat la sfârșitul lunii trecute noul Regulament în baza căruia compania va face de acum încolo exproprierile de care are nevoie pentru a-și extinde perimetrele miniere. Regulamentul care a fost în vigoare până acum era valabil din 2005, în baza acestuia fiind făcute exproprierile care au dus acum un deceniu la apariția „strămutaților de lux”, categorie formată în special din politicieni care au pus mâna pe mici proprietăți din zonele afectate de minerit pentru ca, la schimb, să le fie reconstruite adevărate palate în cartiere de la periferia municipiului Târgu Jiu.
Pentru aprobarea noului Regulament, CEO a organizat la sfârșitul lunii septembrie o dezbatere publică, la care au participat localnici din zonele Mătăsari și Rovinari. Oamenii s-au declarat atunci nemulțumiți de prețurile care li se ofereau pe proprietăți, atât pe case, cât și pe grădinile și livezile pe care le aveau. Noul regulament stabilește că CEO va folosi prețuri comunicate de Direcția Agricolă pentru a calcula cuantumul despăgubirilor ce vor fi oferite pentru culturi agricole sau livezi. Prin același document compania se angajează să suporte toate cheltuielile pe care le presupune strămutarea unei proprietăți, inclusiv cele care vizează realizarea de proiecte, studii, avize, acte notariale sau autorizații de construcție. La acestea se mai adaugă toate costurile legate cu transportul bunurilor de la gospodăria strămutată la noua locuință.
În privința prețurilor terenurilor, CEO va folosi prețul mediu al zonei, valoarea urmând să fie aprobată în Directorat. De asemenea, vor putea fi folosite evaluările efectuate de evaluatori autorizați, precum și schimburile directe, dacă societatea deține terenuri în acest sens. Rapoartele de evaluare vor fi folosite și în cazul construcțiilor, aici Directoratul urmând să aprobe prețurile prin încheierea unei convenții de vânzare – cumpărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here