Reprezentant AROSA, prezent la Conferința Națională dedicată Asociațiilor de pacienți din România

662

În fiecare an, la București, au loc evenimente importante la care participă și delegați ai Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana” (AROSA). De data aceasta, miercuri, 21 martie, la Hotel Pullman, a avut loc o nouă ediție a Conferinței Naționale dedicate Asociațiilor de pacienți din România, la care au participat peste 45 de membri și delegați ai unor asociații de acest fel din țara noastră. AROSA a fost reprezentată de Luminița Durău, voluntar în cadrul Asociației. Întâlnirea a fost moderată de Vlad Mixich-Observatorul de Sănătate, în sală fiind prezenți Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, CNAS, ai unor asociații profesionale, companii, lideri și specialiști din domeniul medical.

Conferința Națională dedicată Asociațiilor de pacienți din România avut ca scop identificarea posibilelor soluții la numeroasele probleme ale sistemului de sănătate din România, de a promova inițiative și proiecte de succes, de a propune schimbări și de a prezenta acțiunile și proiectele asociațiilor de pacienți din România. Temele abordate la conferința din 21 martie au fost: Educația: cheia creșterii rolului asociațiilor de pacienți în sistemul de sănătate; Rețele și modele europene; Asociațiile de pacienți și companiile farma: o relație condusă de responsabilitatea socială. Cei prezenți la eveniment au mai discutat despre accesul pacienților la tratamente/medicamente, programele naționale de sănătate și accesul pacienților la serviciile garantate de stat, modificări si reglementari legislative cu impact direct asupra pacienților etc. Conferința a fost organizată de Oameni și Companii, cu sprijinul partenerilor de la Farmexpert și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
„A fost o conferință în cadrul căreia au fost atinse subiecte foarte importante, legate de sistemul medical din România, problemele sale și posibile soluții. Reprezentantul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a adus în discuție problema accesului la tratament a pacienților care suferă de boli grave, precizând și că în această perioadă specialiștii instituției lucrează la un soft care va permite fiecărui pacient să vadă online ce servicii medicale i-au fost decontate, cotizațiile oprite și așa mai departe. (…) Prezent la această conferință a fost și deputatul Emanuel Ungureanu, care activează ca voluntar de mai bine de 15 ani. Acesta a reiterat faptul că încearcă să sprijine asociațiile de pacienți din România, să le asculte soluțiile propuse și să lucreze pentru ca ele să devină proiecte de lege, legi care să vină cu adevărat în sprijinul pacienților. (…) O altă problemă ridicată de un reprezentant al unei asociații de pacienți a fost aceea a obligativității pacienților grav bolnavi – în special de afecțiuni incurabile – de a se prezenta din 6 în 6 luni în fața unor comisii medicale. Bolnavii sunt umiliți în acest fel de așa ziși specialiști care de foarte multe ori nu știu mai nimic despre aceste afecțiuni ”, a spus Luminița Durău, delegatul Asociației Române de Oncologie “Sfânta Ana” prezent la Conferința Națională dedicată Asociațiilor de Pacienți din România.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here