Rețeta săptămânii – Tort de zahăr ars

827

Ingrediente
Pentru caramel:
– 8 linguri zahăr tos
Pentru cremă:
– 6 ouă mari, întregi
– 180 g zahăr (10 linguri zahăr)
– 2 plicuri zahăr vanilinat (20 g)
– 1 litru lapte
Pentru pandișpan:
– 4 ouă
– 4 linguri zahăr
– 4 linguri făină
Pentru ornat:
– 300 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se caramelizează cele 8 linguri de zahăr într-o cratiță de 4 litri, la foc mic, mișcând ușor de cratiță pentru ca zahărul să se topească uniform (nu se amestecă cu lingura). Se tapetează apoi pereții cratiței, cât de sus puteți. Se lasă la răcit.Se prepară crema caramel: se bat ouăle întregi cu zahărul simplu și vanilinat aproximativ 2 minute sau până când se spumează. Se toarnă laptele rece și se amestecă bine. Compoziția obținută se toarnă în cratița tapetată cu zahar ars și se dă la cuptor timp de circa 25 de minute.Când crema s-a închegat se toarnă peste ea blatul de pandișpan, preparat astfel: se separă cele 4 ouă; se bat albușurile spumă cu zahărul. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă ușor cu o spatulă sau lingură de lemn. Se cerne făina și se încorporează cu grijă, amestecând de jos în sus (pentru ca blatul să nu se lase). Se pune, așadar, blatul peste cremă și se coc împreună timp de 30 de minute. După coacere, tortul se scoate din cuptor și se lasă în cratiță să se răcească complet. Se pune în frigider pentru minim 3 ore, după care se răstoarnă pe un platou. Se trece prima dată cu cuțitul pe marginea cratiței, pentru a dezlipi orice urmă de blat. Se așează apoi platoul deasupra cratiței, ca un capac, și cu o mișcare bruscă se răstoarnă cratița, pandișpanul ajungând jos, la bază, iar crema de zahăr ars deasupra. În felul acesta, pandișpanul se va însiropa cu sucul de la crema de zahăr ars. Se ține la frigider încă 4, 5 ore, deși ideal ar fi să îl lăsați peste noapte.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here