#Rezist pe caniculă! – Cinci gorjeni, de cinci zile în greva foamei în Piața Victoriei

Un miner și patru pensionari din Gorj protestează de câteva zile, în greva foamei, în Piața Victoriei, nemulțumiți de injustiția de care au avut parte în ultimii ani. Printre protestatari se află și două femei, una în vârstă de 80 de ani și alta de 68 de ani, ambele din Turceni, care au probleme funciare, pe care susțin că nu și le pot altfel rezolva. Restul protestatarilor au, de asemenea, probleme în justiție, unul fiind consilier local ALDE la Prigoria, în timp ce un altul este lider de sindicat la CE Oltenia. Toți spun că preferă să stea în caniculă și să doarmă pe cartoane decât să revină acasă fără vreun răspuns afirmativ de la guvernanți.

Un grup de cinci gorjeni este văzut, de cinci zile, în Piața Victoriei, din Capitală. Cei cinci sunt protestatari și susțin că cuvintele de ordine pentru ei sunt, de luni, #Rezist și #Insist. Oamenii au plecat din Gorj spre Capitală pentru a-și spune, sub forma grevei foamei, cu ce probleme se confruntă acasă.

Motivaţiile celor cinci prezenţi în faţa Guvernului, gorjenilor alăturându-li-se și niște constănțeni, sunt diferite: unii protestează pentru a-şi recupera pământurile, alţii manifestă în continuare pentru că sunt la fel de nemulţumiţi, ca în iarnă, de guvernanţi şi de lipsa de independenţă a justiţiei.

Peptan: “Am avut, luni, probleme de sănătate, dar nu abandonez…!”
Unul dintre protestatarii de la Gorj este liderul sindical Gheorghe Peptan.  În vârstă de 63 de ani, liderul de sindicat, încă salariat al CE Oltenia, spune că rezistă de 5 zile doar cu apă, deoarece mai are alte 11 zile de greva foamei făcute la CEO, în Gorj. “Am experiență, ce sunt cinci zile când eu am stat fără să mânânc 11”, spune sindicalistul gorjean.

Omul le cere astfel guvernanților măsuri concrete, unele au legătură cu CE Oltenia, altele cu pensionarii ori cu fraude de miliarde.

“Revendicările mele sunt: reducerea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni, stoparea acțiunii de mărire a vârstei de pensionare la bărbați și femei, aceasta fiind intenția ministrului Muncii, realizarea unei anchete de către Corpul de Control al premierului la CE Oltenia și la autoritățile municipale și județene din Gorj, legat de utilizarea celor 9 milioane euro, fonduri nerambursabile provenite de la UE, folosite în 2013-2016 pentru lucrările la cele trei stadioane din județ. Mai cer reînființarea EMC-urilor, desființate pentru a pierde urma jafurilor produse în ultimii ani în mineritul din Gorj, acordarea din fonduri guvernamentale a alimentației de protecție pentru minerii și energeticienii din CEO și acordarea de vouchere de vacanță. Aceste revendicări le-am trimis deja Senatului și Guvernului. Până nu se încheie un protocol, legat de aceste revendicări, nu voi pleca din Piața Victoriei. Sunt solidar și cu ceilalți patru gorjeni aflați alături de mine, care au revendicări legate de Legea 18”, a completat Peptan.

Acesta susține că, luni, a avut probleme de sănătate serioase, dar i s-a asigurat, acolo în piață, ajutor medical. “O dată pe zi suntem verificați medical. Suntem bine.. Dormim pe rogoz și cartoane, direct pe cimentul fierbinte din Piața Victoriei. Ne-am obșinuit și cu canicula”, a mai afirmat liderul sindical.

Gruianu: ,,Nu îmi cedez pământul, mai bine mor!”
Un alt protestatar de 63 de ani este Gheorghe Gruianu din Prigoria. Omul susține că poate rezista fără mâncare, deoarece a mai făcut proteste similare și la Târgu-Jiu și la București, chiar dacă fiecare s-au derulat pe parcursul a cel mult două zile. “Sunt aici cu colegul Peptan, cu o femeie de 80 de ani de la Gîrbov și o alta de la Turceni, ele au venit puțin mai târziu alături de noi, și un alt domn din Gorj, dar și cu câteva persoane din Constanța. Am rezistat deja cinci zile în greva foamei, și mai duc. Fac protest deoarece am probleme în justiție cu terenurile care mi s-au luat ilegal și mie și altor 90 de familii în Prigoria. Voi ceda autorităților locale casa, tractorul și mașina, dar terenurile nu. Prefer moartea decât să cedez cele 5 hectare de teren pe care le dețin în Bucșana”, a spus Gruianu.

“Am fost la Secretariatul Guvernului, și joi, și am lăsat o listă de revendicări, iar dânșii mi-au spus că îmi vor trimite acasă răspuns. Eu nu accept această idee. Mă simt călcat în picioare așa că rezist în orice condiții chiar și pe caniculă”, a completat protestatarul, consilier local ALDE în Prigoria.

Gruianu spune că nu îi este frică dacă formațiunea sa va afla că participă la protest, pentru că motivaţia sa este cu mult mai importantă decât interesele de partid.

Cele două femei din zona Turceni spun și ele că au fiecare probleme de ordin funciar pentru care nu au găsit rezolvare în justiție.

Ele cred că protestul, deși le pune în pericol sănătatea, le va aduce o rezolvare totuși la acestea.

În Piața Victoriei, pe un rând format din stâlpi de fier sunt, de câteva zile, două pânze colorate uriaşe pe care scrie “REZIST“ şi “INSIST“. În jur sunt pancarte cu mesaje precum: “Art 133 (1) din Constituţia României: Consiliul Superior al Magistraturii este garantul indepedenţei justiţiei“, “DNA şi Laura, scapă-ne de Liviu Dragnea“, “Dragnea, eroii de la Mărăşeşti, ce drept ai tu să-I pomeneşti“. Zilnic alte persoane li se alătură protestatarilor de la Guvern. Noaptea acțiunea este mult mai animată, greviștii intonând imnul României, cu telefoanele luminate în mână, și scandând: “PSD, ciuma roşie“, “Fără graţiere, România cere“, “CCR, sluga PSD“ şi “DNA să vină să vă ia“.
ANAMARIA STOICA

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here