Rezultatele Evaluării Naționale, afișate astăzi

375

Zi cu emoții pentru absolvenții de gimnaziu care au susținut probele din cadrul Evaluării Naționale. Astăzi, vor fi afișate rezultatele obținute de aceștia la cele două probe. Tot astăzi, cei nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, primele rezultate ale Evaluării Naționale vor fi afișate, astăzi, până la ora 16:00. Eventualele contestaţii pot fi depuse tot astăzi, până la ora 20.00. Acestea vor fi soluționate în zilele următoare, iar rezultatele finale vor fi afișate în cursul zilei de 5 iulie. Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Evaluarea Națională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. La simularea Evaluării Naționale, organizată în luna februarie a acestui an, 2926 dintre cei circa 3500 de candidați din Gorj au reușit să obțină note de trecere. Doar unul dintre ei a obținut media 10. La nivel național s-au înregistrat 22.422 de medii între 5 şi 5,99, 19.109 medii între 6 şi 6,99, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 7 medii de 10. Pe discipline, procentul notelor peste 5 a fost de 60,54 la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60 la matematică. În 2015, procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională înregistrat la nivelul județului Gorj a fost de 78,86.

Discuții privind subiectele la Matematică
Anul acesta, au susținut Evaluarea Națională circa 3000 de candidați din Gorj. La proba scrisă la Limba și literatura română s-au înregistrat 68 de absenți, iar la Matematică 74. Nu s-au înregistrat incidente și niciun elev nu a fost eliminat. La nivelul întregii țări au apărut însă discuții după proba la Matematică, unul dintre sub-punctele primului subiect fiind considerat de părinți ambiguu. De altfel, câteva zeci de mii de persoane au semnat o petiție prin care solicitau să fie punctate două variante de răspuns din cauza faptului că sub-punctul respectiv era formulat neclar. Ministerul Educației nu este însă de acord cu părinții. “Referitor la itemul numărul 6 de la subiectul I, varianta 7, disciplina matematică, din cadrul Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din data de 29.06.2016, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) face următoarele precizări: itemul evaluează competenţa «Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor», competenţă formată/dezvoltată în cadrul unităţii de învăţare «Elemente de organizare a datelor», clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3. Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015. Itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor). Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare”, se arată într-un comunicat al MENCȘ. Reamintim că, media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here