România – o destinație atractivă pentru investitori?

605

România reprezintă o piață atractivă pentru companiile europene deoarece oferă destule avantaje pentru producție în comparație cu țările occidentale, unde forța de muncă și taxele sunt deja prea mari pentru o economie din ce în ce mai globalizată. Impozitele pe proprietate destul de mici, piața valutară în avantajul exportului, precum și posibilitatea achiziționării directe a terenurilor, alături de dobânzile mici grație politicii monetare a Băncii Naționale a României, constituie deja factori pozitivi destul de importanți pentru investiții. De asemenea, punctul forte al țării noastre în atragerea investitorilor, este acela că are o forță de muncă ieftină, educată și calificată, cunoscătoare de limbi străine, dar și o structură de cost foarte competitivă. La toate acestea se adaugă Mecanismul de Cooperare și Verificare – ce reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România le-a realizat în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția și crima organizată – care arată că justiția a început să devină cu adevărat o putere independentă, redând încrederea investitorilor că politicienii sunt ”cântăriți” din ce în ce mai bine de balanța zeiței ”Themis”. Migrarea capitalului occidental spre țările din estul Europei a devenit un curent cert, nouă, românilor,  nemairămânându-ne decât să creăm condiții și mai bune pentru absorbția acestuia. Din aceste considerente, evoluția economică pozitivă a țării noastre, a făcut ca România să-și îmbunătățească semnificativ imaginea pe plan internațional.
Una dintre țările europene cu care România are o relație economică foarte bună este Germania. Țara noastră este un loc foarte atractiv pentru investiţiile marilor companii germane. Acest lucru este confirmat și de publicaţia germană ”Die Welt”, care notează faptul că România reprezintă un pol atractiv pentru companiile germane de automobile. Astfel, publicația germană notează că uzina Daimler din România este un element cheie în strategia de dezvoltare a gigantului german care intenţionează să devină până în 2020 cel mai cumpărat şi profitabil brand de automobile din lume. În perioada următoare compania germană va începe construcţia fabricii din Sebeş, o investiţie de 300 de milioane de euro.
Nemții de la ”Die Welt” arată că în ultimii ani companiile prezente în România şi-au extins semnificativ activitatea. Spre exemplu, Marquardt a încheiat în primăvara lui 2013 al cincilea proces de extindere şi a ajuns la 1.400 de angajaţi. În funcţie de condiţiile de piaţă, numărul acestora ar urma să crească în următorii ani. Continental şi-a extins pentru a patra oară fabrica de la Timișoara în anul 2012, iar numărul angajaţilor a crescut de la 1.800 la 2.300. Totodată, pe lângă investițiile germane din România, fosta fabrică de pompe, Aversa București, numită acum Aversa Manufacturing, a anunțat că va investi în acest an 15 milioane de euro într-o nouă fabrică de 25.000 de metri pătrați care va produce pompe centrifuge. Noua fabrică va eficientiza și va diminua costurile de producție, va crește calitatea, iar din punct de vedere al forței de muncă se așteaptă angajarea a 480 de muncitori până în 2018. Și la noi în Gorj, belgienii de la Etex, cei care au cumpărat afacerea producției plăcilor de gips-carton de la Lafarge în toată Europa, continuă construirea unei fabrici de gips-carton în orașul Turceni sub brandul Siniat, preconizată a fi finalizată în toamna aceasta. Se estimează crearea a cca. 150 locuri de muncă directe și alte 450 indirecte. Toate aceste exemple pozitive de investiții străine, la care se mai adaugă vânzările record ale fabricilor de autoturisme din Pitești și Craiova, concomitent cu scăderea importurilor, au făcut ca la sfârșitul anului 2013 balanța externă a României să se închidă pozitiv, ceea ce a fost încă un punct forte, pe lângă agricultură, în ceea ce privește creșterea Produsului Intern Brut al țării noastre, generând cea mai mare creștere economică din rândul țărilor ce fac parte din familia numită ”Uniunea Europeană”.
Dacă în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sebeș, Sânicolau Mare etc. putem da exemple de autorități publice care și-au făcut datoria față de cetățeni prin numărul mare de investiții și unități productive atrase și deschise și, implicit, numărul mare de locuri de muncă create, de ce nu am putea și în Gorj să procedăm la fel, mai cu semă că Turceniul a dat deja startul?
De ce nu s-ar putea ”ademeni” investitorii și la Tg-Jiu, Bumbești-Jiu, Tg. Cărbunești, Rovinari ori Motru?
Dr. Ec. Ing. Victor Banța – Departamentul de Analiză Politică și Comunicare PNL Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here