Romii nu mai petrec la Costești!

Gata cu tradiționalele chefuri cu manele și mașini scumpe pe care romii le organizau în fiecare an de Sfânta Maria Mică pe dealul de la Costești, în județul Vâlcea, nu departe de Horezu. Dealul respectiv a fost, ieri, plin cu haine second-hand, mașinile de lux care altă dată luau ochii și mințile oricărui trecător fiind acum inexistente. Nici măcar grătarele cu carne nu mai sunt ca altă dată, iar despre berbecuți sau porci la proțap nici vorbă. O singură familie și-a permis “luxul” de a avea un vițel la proțap, stârnind invidia celor care îi vedeau bucurându-se de acesta. “Noi păstrăm tradiția atâta timp cât putem. Suntem fericiți că suntem toată familia aici și ne bucurăm că suntem împreună. Facem un vițel la proțap pentru că ne place și nu credem că e ceva extravagant”, a spus un membru al familiei.

Pe deal doar câteva familii de romi au mai pus mici mese pe care au avut mult mai puțină mâncare ca în alți ani. Toți s-au plâns că le merge greu și că, de când cu controalele instituțiilor statului, nimeni nu își mai arată averile. “Nu mai vine nimeni aici cu banii să-i arunce în aer, cum făceam înainte. Păi vine ANAF-ul imediat și nu vrem asta. Nu o să mai vedeți mașini din alea scumpe sau aur la gât cu kilogramele. Gata. Le mai au oamenii, nu le-au pierdut, dar le țin acasă, nu le mai arată că nu ați văzut ce de controale vin pe capul nostru? Petrecem și noi ca oamenii normali. Se poate și așa”, a spus un țigan din Teleorman, printre puținii petrecăreți ajunși, ieri, la Costești.
Zeci, dacă nu sute, de vânzători ambulanți au împânzit, în schimb, dealul cu haine de mâna a doua, dar și cu piese de mașini, încălțăminte și chiar echipamente electronice, toate fiind, evident, second-hand. Până și romilor le-a displăcut imaginea respectivă, ei spunând că ar fi preferat un concert cu Adrian Minune decât “țigăneala” respectivă. “E țigăneală curată, deși nu ar trebui să spunem noi asta. Nu vedeți că se vând toate hainele din Germania și Austria aici? Păi ce bine era când venea câte un șmecher de-al nostru și îi dădea 2000-3000 euro lui Minune să cânte aici câteva ore…Acum nu mai vine nimeni nici de la Teleorman, nici de la Galați, nici de la Târgu-Jiu. Nu mai vine nimeni probabil la anul”, a oftat Mihai Florică, unul dintre petrecăreți, în amintirea vremurilor de altă dată.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here