S-a aprobat valoarea finală a proiectului „Realizarea sistemului integrat de salvare montană a judeţului Gorj”

493

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei din data de 23 octombrie, valoarea finală a proiectului „Realizarea sistemului integrat de salvare montană a judeţului Gorj”. Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj spune că valoarea finală a proiectului este mai mică decât cea iniţială, datorită licitaţiei.

„Realizarea sistemului integrat de salvare montană a judeţului Gorj” este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice, în baza contractului nr. 1541 din 28.04.2011.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de valorificarea resurselor naturale în scop turistic, prin asigurarea condiţiilor specifice de siguranţă a turiştilor în arealul muntos gorjean.
Bugetul total iniţial al proiectului a fost în sumă de 9.160.491,79 lei, din care finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 7.053.851,04 lei, iar contribuţia UAT Judeţul Gorj este de 2.106.640,75 lei, respectiv 143.956,14 lei cheltuieli eligibile şi 1.962.684,61 lei cheltuieli neeligibile şi TVA. Valoarea finală, care s-a şi aprobat în şedinţa de CJ din data de 23 octombrie, este de 8.346.277,65 lei (inclusiv TVA).

Proiect de amploare
Durata de implementare a proiectului „Realizarea sistemului integrat de salvare montană a judeţului Gorj” a fost de 34 luni de la data semnării contractului de finanţare, execuţia propriu zisă a obiectivului de investiţii a fost demarată în data de 30 octombrie 2011, când a fost emis ordinul de începere al lucrărilor. „Este primul program de finanţare de acest gen lansat în Europa, doar două judeţe din România accesându-l; este vorba despre Harghita şi Gorj. Harghita a făcut 4 baze pe acest proiect, Gorjul a făcut 9 baze. Am reuşit să acoperim o mare parte din zona montană şi submontană a judeţului Gorj; există doar două comune în partea de nord-est a judeţului: Crasna şi Muşeteşti, pentru că nu au avut la momentul respectiv terenuri disponibile pentru a construi asemenea baze, dar acestea vor fi în atenţia noastră în perioada următoare”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Principalele activităţi ale proiectului au fost: amenajarea a  9 posturi salvamont prin construirea a 6 clădiri şi reabilitarea a 3 clădiri existente; dotarea cu mobilier a celor 9 posturi salvamont; înzestrarea celor 9 posturi salvamont cu mijloace şi echipamente specifice asigurării condiţiilor optime de salvare în arie montană; crearea a 9 locuri de muncă. La ora actuală, toate bazele sunt funcţionale. De altfel, multe dintre plecările la solicitările pe care le-au avut salvamontiştii în ultima perioadă s-au făcut din aceste baze.
Bazele Salvamont construite cu fonduri europene se află în localităţile: Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti-Jiu, Rânca, Baia de Fier şi Polovragi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here