Să răsfoim filele existenței noastre umane și…în pragul Sărbătorilor de iarnă, să ne destindem puțin…

642

ȘTIAȚI CĂ…
-Desertul a fost creat de climă; mai nou însă a apărut un alt creator de desert: OMUL?
-Marea speranță a omenirii este comoara din adâncurile oceanelor, care adăpostesc circa 8 miliarde tone de aur, 4 miliarde tone de uraniu, aproape 200 miliarde de barili de petrol, ș.a.m.d.?
-Insula Șerpilor se numește în limba greacă Leuke, iar zeița Thetis l-a rugat pe Neptun, zeul mărilor să creeze o insulă pentru fiul ei, Ahile, miticul erou al Troiei. După ce acesta a pierit, trupul său a fost dus pe această insulă, unde își trăiește viața după moarte într-un templu, împreună cu frumoasa Elena. Ruinele templului aveau să fie descoperite de un căpitan rus, pe la începutul sec.XIX (1823), iar după mitologia greacă, se spune că în această “insulă de la marginea lumii” se refugiau sufletele morților?
-Efectele fizio-psihice ale culorilor sunt benefice sănătății umane? Roșul ridică tonusul muscular, activează respirația și stimulează capacitățile intelectuale. Albastrul calmează sistemul nervos, respirația, frecvența pulsului și scade presiunea sângelui. Galbenul influențează funcționarea normală a sistemului cardio-vascular, dar este și un calmant al psiho-nevrozelor.Violetul crește rezistența plămânilor, portocaliul favorizează secreția gastrică și digestia, iar verdele facilitează deconectarea nervoasă?
-Castelul Peleș, inaugurat în anul 1883, a fost primul castel din Europa, luminat în întregime de curent electric, produs de o uzină electrică proprie?
-Ciocârlia este singura pasăre care cântă și în timpul zborului?
-Prin diminuarea cu doar 10% a bugetelor militare în lume, s-ar putea construi peste 100.000 de școli, sau 3000 de spitale cu 3 milioane de paturi, ori 12 milioane apartamente pentru 50 milioane locuitori? Sau numai cu 50 miliarde dolari, s-ar putea reda agriculturii 40 milioane de hectare necesare asigurării hranei pentru 250 milioane de oameni?
-Nicolae Titulescu spunea: “Vrem să fim prietenii tuturor națiunilor, fără excepție, dar în treburile noastre interne nu primim ca stăpân decât pe noi înșine”. În urma unor cercetări intense privind îmbătrânirea creierului, savanții japonezi au putut constata că, gândind intens, vasele sanguine din creier se dilată, efortul cerebral provoacă un aflux suplimentar de sânge și astfel întregul creier este mai bine irigat?

TESTUL PERSPICACITĂȚII… ȘI CALUL TROIAN
Este cunoscut episodul “Calul troian”, relatat cu atâta măiestrie de către renumitul poet grec Homer în nemuritoarea sa operă Iliada. Mai exact, în războiul lor împotriva Troiei, aheii, după sfatul lui Ulise (Odiseu-personaj mitologic), au construit un uriaș cal de lemn, lăsându-l apoi în fața cetății asediate: el a fost adus în cetate de troieni, iar noaptea ostașii ahei ascunși înăuntru au ieșit pe furiș, deschizând porțile cetății și pricinuind astfel căderea Troiei. Pornind de aici, noțiunea de “Cal Troian” reprezintă o stratagemă pentru subminarea pozițiilor adversarilor într-o confruntare. Însă nu mulți știu care au fost dimensiunile “Calului troian”. După unele aprecieri, firește, puțin certe, calul de lemn ar fi avut lungimea cozii de aproximativ 1,5 metri, capul cu gâtul cam cât coada și jumătate din trunchi, iar trunchiul egal cu capul, gâtul și coada. Ei, ce spuneți? Dacă ne închipuim că și coada uriașului cal din lemn ar sta întinsă, ați putea socoti ce lungime a avut de la cap la coadă “Calul troian”?

PROVERBE ROMÂNEȘTI:
-Acela care îl iubește pe Dumnezeu, îi iubește și pe oameni.
-Nu face umbră pământului degeaba.
-Tinerii înaintea bătrânilor să aibă urechi, nu gura!
-Mărul putred strică o grămadă de mere bune.
-Trei lucruri nu știe omul; când se naște, când îl ia somnul și când moare.
-Omul ca lumânarea, când luminează atunci se sfârșește.
-Poți opri vântul, apa și gura lumii?
-Ferește-te de proști, pentru că au mintea odihnită.
-Mirosul de pâine e deasupra tuturor mirosurilor; gustul de sare, deasupra tuturor gusturilor; iubirea de copii, deasupra tuturor iubirilor.

CLEPSIDRA GÂNDURILOR:
-Dintr-o carte fiecare învață atât cât pricepe.
-Ionel, ce face un băiat cuminte care stă pe scaun în autobuz și vede o doamnă în vârstă, urcându-se?
-Se face că doarme…
-Nepotul îi face bunicii urări cu prilejul zilei de naștere:
-Îți doresc sănătate, fericire și mulți bani, ca să poți să-mi cumperi o bicicletă!
-Mamă, când sunt născut eu?
-La miezul nopții.
-O! Sper că nu te-am trezit din somn.

….ȘI PUȚIN UMOR:
-Să presupunem că avem 15 oi, din care 9 sar în prăpastie. Câte oi ne mai rămân?
-Nici una, răspunde elevul.
-Sunt surprins de răspunsul tău. Sunt convins că știi totuși aritmetica.
Domnule profesor, dumneavoastră cunoașteți aritmetica, dar nu cunoașteți oile. Dacă una sare în prăpastie, toate celelalte se duc după ea.
-Profesorul:-Dacă mama îți dă două mere, unul mare și altul mic și-ți spune să le împarți cu fratele tău, pe care îl dai? Pe cel mare sau pe cel mic?
-Copilul: La care frate vă referiți, la cel mare sau la cel mic?
Un alt profesor:- Ce a vrut să spuna Arhimede când a ieșit din baie și a strigat “Evrika”!Am găsit!”.
Elevul răspunde:-Săpunul.
În fine: Ironia este umorul omului inteligent, iar Biblia ne permite să afirmăm că râsul și umorul fac parte din revelația pe care Dumnezeu, însuși, a voit să o lase omenirii!

BANCURI ȘI ….ALTE GLUME:
În Londra, în timpul unei ceți foarte dense, o turistă străină, văzând o siluetă neclară de om, disperată, întreabă:
-Mister, nu cunoașteți încotro mă îndrept eu?
-Spre Tamisa.
-Sunteți sigur?
-Da, eu tocmai am ieșit din ea.
Un fizician îi spune soției sale…
-Draga mea, ești din ce în ce mai atrăgătoare!
-Aiurezi! Tu nu vezi cât m-am îngrășat?!
-Păi, tocmai! Cu cât crește masa, crește și forța de atracție…
Un tâmplar și un bețiv mor în aceeași zi. Ajung în rai, în fața lui Dumnezeu:
-Tâmplarule, tu mergi la tâmplărie, iar tu bețivule mergi la bar.
Tâmplarul sare în sus de nervi, că el a lucrat toată viața, și-l întreabă pe Dumnezeu de ce l-a trimis la atelier. La care Dumnezeu îi răspunde:
-Bine, bine, când îți dădeai cu ciocanul peste degete spuneai “Dumnezeu mă-tii”, iar bețivanul când bea “Doamne ajută”!
La tribunal:
-Este adevărat că l-ai făcut pe reclamant “imbecil și măgar”?
-Domnule judecător, sincer să fiu, nu-mi mai amintesc. Dar dacă-l privesc bine, cred că-i foarte probabil să-i fi zis așa.

CUGETĂRI ȘI…MAXIME:
-Nu există pentru om decât trei evenimente: nașterea, viața și moartea. El nu simte când se naște, suferă că trebuie să moară și uită să trăiască (La Bruyere)…
-Viața este un trandafir la care fiecare petală este o iluzie, iar fiecare spin o realitate…
-Strângerea de averi nu înseamnă încetarea mizeriilor, ci doar schimbarea acestora cu altele (Seneca)…
-Caracterul fără inteligență poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic…
-Prietenia nu poate exista decât între oamenii cinstiți…
-A citi Biblia fără să meditezi, e ca și cum ai mânca fără să înghiți…
-Oamenii fără dragostea părinților, fără trecut, se uscă repede, ca și crengile fără rădăcini, în nisip.
-Patriotismul este dreptul cel mai scump și cea mai sacră datorie a fiecărui cetățean (Bogdan Petriceicu Hașdeu)…

ȘI…CURIOZITĂȚI, FEL DE FEL:
-Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal, sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălțime și o lățime de 25 m. Lungimea ochilor: 4,3 m; lungimea nasului: 7 m; lățimea nasului; 4 m…
Takin, o specie de bovine care trăiesc în Asia, poate fi considerat drept un animal care întrunește caracteristicile fizice ale mai multor animale. De exemplu, se aseamănă cu capra, cu vaca, cu porcul mistreț și cu antilopa…
-Știți ce cantitate de apă poate bea într-o singură zi un elefant? 120 de litri.
-Au existat uriași? Se spune că Fernando Magellan ar fi capturat în insula Molusce, din arhipelagul Indoneziei aboringieni înalți de 15 palme (3,50 m), care au murit de altfel, lipsindu-le hrana cu care erau obișnuiți. Ulterior, știrea avea să fie confirmată și de cercetători olandezi, belgieni și englezi, între altele, relatându-se și confruntarea dintre soldații olandezi, purtători ai armelor de foc, cu asemenea uriași (sec. XVI), care pentru a se feri de gloanțele vrăjmașe, smulgeau arborii din rădăcini, adăpostindu-se după aceștia….
-Biserica Neagră din Brașov este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Cu o capacitate de circa 5500 de persoane, celebrul așezământ de cult, măsoară 90 m în lungime, 37 m în înălțime, cu un turn al crucii de 65 m…
-În fine, cum ar arăta o națională politică neperformantă a Românei și anume: fundași-Gotiu și Cioloș, copiii de suflet ai știm noi cui; stoperi-K. Iohannis și M. Tudose, ambii de talie, dar vulnerabili la intercepție prin alunecare”, (rezerva, K. Hunor, căci doar vrea și el ceva bucăți din “pământul natal”), mijlocași la închidere, Tudor Toader și A. Lazăr, iar ofensiv-la mijloc, o titulară de (ne)contestat Codruța Kovesi-sufragersta, plus toboșarul L. Orban, în atac, după suspendarea lui Ponta și Grindeanu, suntem nevoiți să mergem pe mâna tandemului Dragnea- Tăriceanu, căci rezervele liberale și useriste încă nu au meciuri “ în picioare”, iar V. Ciorbea, din vechea speranță a ajuns eterna rezervă. Și nu în ultimul rând, portarii: sindicaliștii B. Hossu și D. Coarna, care prind sau lasă mingea să treacă de linia porții dupa cum se schimbă arbitrii la palatele Cotroceni și Victoria…
Păi, ce ziceți, stimați cititori, de această inedită propunere, după ce am avut parte în anul 2017 de atâta balamuc și (ne)liniște, din pricina (in)succeselor de pe tarabele instituțiilor noastre publice, mai ceva ca la Turnul Babel? De aceea, poate că ironia este doar calitatea omului inteligent, iar impostura, îngâmfarea și proastele năravuri aparțin în rânduielile vieții noastre “făloșilor” mediocri și incompetenți. Iar dacă noi, românii, trăind coșmarul provocat de astfel de neisprăviți vopsiți în abureala hainelor puterii și nu povestim urmașilor, pe mâna lui lăsăm viitorul?…
LA MULȚI, MULȚI ANI!
Culese și selectate,
Prof. Vasile Irod

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here