Să vezi şi să nu crezi! – Şcoala primară din Seuca, şcoală “privată” sau şcoala nimănui

366

DSCN5273Revenim asupra unui subiect din Gorjeanul anilor trecuţi. La Seuca, în comuna Peştişani, s-a petrecut o situaţie gravă. De care comunitatea locală n-a scăpat nici acum. Un cetăţean, altfel de bună credinţă, a speculat erorile legilor ţării şi slăbiciunile primăriei.

O primărie condusă de primarul liberal ing. Florin Pavel, şi care nu s-a interesat de proces.

Revendicarea ilegală a terenului

Mai întâi, omul şi-a revendicat terenul. Cu toate că sectarii primăriei din vremurile dinainte de ’89, Ilie Grofu – decedat între timp, dar şi secretarul de după 1990, Ion Daminescu, susţineau că pe vremea comuniştilor, chiar înaintea Împuşcatului-regretatului Nicolae Ceauşescu, nu se trecea la construirea unui aşezământ de interes public numai după ce se rezolva problema proprietăţii asupra acelui teren. Aşa se face că atât răposatul Ilie Grofu, cât şi Ion Daminescu aveau ştiinţă că tatălui „proprietarului” terenului de sub şcoală i se dăduse un alt teren la schimb, în Hobiţa. Numai că, după marea îmbulzeală din decembrie ‘89, oameni interesaţi au avut grijă ca arhiva fostului Sfat Popular din anii ‘50 să dispară.

„Apropitar” de Şcoală primară privat! Unicat în Gorj

Ce-i drept, nici primarii comunei Peştişani nu au purtat un dialog cu presupusul stăpân peste terenul pe care se construise Şcoala primară Seuca. Acolo unde funcţionase ca învăţător şi ca director un brav cetăţean al comunei, fost şi Consilier Local prin anii ‘90, dar care s-a retras din viaţa politică şi civică a comunităţii din pricina vârstei. Pur şi simplu se apropie de 80 de ani şi nu prea mai aude. Aşa că la şedinţele Consiliului Local Peştişani nu-şi mai vedea rostul. Motiv pentru care nici acum nu se mai implică. Başca faptul că nu-i mai dă voie nevasta.

Recursul, pe 20 ianuarie 2012!

Şi uite-aşa, omul pretins proprietar al terenului l-a revendicat şi l-a primit. Iar pe teren se află două clase şi o cancelarie, toate încă în bună stare. S-a iţit un proces, ce nu se mai termină, între Primăria Peştişani şi domnul cu pricina. Cu toate că primăria nu s-a apărat în instanţă, nici cu jurist dar nici cu avocat, Judecătoria Târgu Jiu a dat câştig de cauză primăriei. Numai că omul a făcut recurs. Iar pe 20 ianuarie se judecă din nou.

Fapte şi imagini de pe „feuda” nimănui!

Pe la fosta şcoală primară, unde s-ar putea ţine şedinţe ale comunităţii, dacă tot a fost construită din bani publici, iar între anii 1951-1996 şcoala a funcţionat ca fiind a comunităţii, bate vântul. Şi se fură, chiar dacă poarta are două lacăte. Probabil că acela care are cheile lacătelor nu-i străin de dispariţia unor bunuri. Aşa, de pildă, nucul a fost tăiat. Un nuc zdravăn, protejat de lege şi care nu are voie să fie tăiat fără aprobarea Primăriei ori a Ocoalelor silvice. Dar nucul a fost tăiat, fără ca Primăria Peştişani să intervină!, şi transportat la Şomăneşti de Diaconescu N. Nicoloae, se zice, ajutat de Brânzan N. Eugen, zis Gicu al lui Gorică. Lacătele se văd bine în fotografie, s-a luat gardul împrejmuitor şi s-a înlocuit cu o plasă de sârmă. Despre gardul de împrejmuire, din scândură iniţial, se spune că l-ar fi dus, tot la Şomăneşti, Gheorghe Vitejanu.

Tăcerea înseamnă complicitate!

Înainte de construcţia şcolii, pe acel loc existase o casă. Ei bine, cei mai bătrâni din sat ştiu că şi aceasta fusese vândută de tatăl actualului „proprietar” provizoriu, până la recursul din 20 ianuarie 2012, lui Brânzan I. Gheorghe. Cât despre poziţia Primăriei Peştişani nu putem spune nimic. Simpla neimplicare în proces şi faptul că nu apără averea comunităţii vorbesc de la sine. Indiferenţa naşte monştri. Precum, această „Şcoală privată!” Informaţiile de mai sus sunt exacte şi provin din mai multe surse locale. Numai că săucanii se feresc de publicitate ca dracul de tămâie! Şi nu doresc să le apară numele în presă. Le-am îndeplinit doleanţele.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here