Salariile de la Protecţia Copilului, cele mai mici din Gorj

470

DGASPCDemisiile de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj continuă şi principalul motiv al acestui fenomen este nivelul salariilor, care sunt, conform unor surse din instituţie, cele mai mici din judeţ.

Salariile angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au ajuns la un nivel atât de scăzut, încât, în unele cazuri, se situează sub limitele salariului minim garantat prin lege. Prin urmare, la această instituţie se câştigă cele mai mici salarii din judeţul nostru. „Salariile din DGASPC sunt cele mai mici din Gorj. Sunt oameni cu studii superioare, care lucrează la Direcţie şi care câştigă sub 7 milioane lei vechi în mână. Sunt infirmiere care au suma minimă pe economie şi s-a ajuns să le corecteze salariile ca să primească atât cât prevede legea”, a declarat Nicolae Pasăre, liderul Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

Pentru soluţionarea acestor probleme s-a apelat şi la autorităţi, cerându-li-se ajutorul. „Am solicitat sprijinul Consiliului Judeţean. Am depus o petiţie şi vom face front comun pentru a rezolva situaţia”, a confirmat Pasăre.

Demisiile continuă, la Protecţia Copilului

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au început să părăsească, rând pe rând, instituţia, pentru că nu mai fac faţă cheltuielilor câştigând salariile actuale. Până în prezent, de la DGASPC au plecat peste 70 de persoane, iar fenomenul tinde să aibă continuitate, după cum susţine liderul sindical: „săptămâna trecută au mai plecat două persoane şi riscăm să ne plece toţi. Este foarte greu să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii şi să ne descurcăm cu personalul rămas”. Indiferent de postul ocupat, angajaţii Direcţiei pleacă din instituţie atunci când îşi găsesc un loc de muncă mai bine plătit. „Se pleacă din toate sectoarele. În funcţie de cum îşi găseşte fiecare de lucru în altă parte, în medul privat mai exact, unde unui angajat cu studii superioare i se dă minim 8 milioane, adică mai mult cu un milion faţă de cât câştigă la noi. Alta e perspectiva în mediul privat”, apreciază Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

Sunt posibile acţiunile spontane de protest

Situaţia salariilor îi nemulţumeşte profund pe toţi angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Din acest motiv, „sunt presiuni de la oameni şi oricând pot să apară acţiuni spontane, ceea ce este foarte periculos, deoarece acţiunile sindicale sunt organizate conform legii, dar cele spontane nu respectă nicio normă legală, asupra lor neavând nimeni control. Toate aceste semnale ar trebui să-i sensibilizeze pe factorii de decizie, iar ei să rezolve situaţia oamenilor, pentru că nu se poate trăi cu aceşti bani”, a adăugat liderul Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

În aceste condiţii, poate fi influenţată şi calitatea serviciilor oferite de salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, deoarece ei nu se mai pot concentra pe activităţile desfăşurate, fapt confirmat şi de psihologul Nicolae Pasăre: „oamenii trebuie să fie liniştiţi când muncesc pentru a putea vorbi de o calitate bună a activităţilor desfăşurate”.

Deocamdată nu se întrevede o rezolvare a problemelor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, cu atât mai mult cu cât ei încă nu au semnat contractul colectiv de muncă, negocierile pentru acesta continuând în fiecare zi de miercuri, până când se va ajunge la un consens.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here