Salata verde reglează nivelul colesterolului

928
salata veredSalata verde de grădină (lăptuca) face parte dintre legumele consumate frecvent de către toată lumea. Se găseşte din abundenţă pe tarabele din piaţă, preţul fiind rezonabil, variind de la 2 la 3 lei grămăjoara. Indiferent dacă este servită ca aperitiv sau fel principal, salata verde nu ar trebui să lipsească din dieta noastră.

Salata verde stimulează pofta de mâncare, revigorează şi curăţă organismul de toxinele acumulate.
Având puţine calorii ea este recomandată şi în dietele pentru slăbire. Şi daca ţi se pare plictisitor să serveşti mai mereu salată, foloseşte un strop de creativitate, adaugă şi alte legume, foloseşte dressinguri sănătoase (ulei de măsline, oţet balsamic, suc de lămâie etc.) şi vei vedea cum salata îţi va dispărea din farfurie în doar câteva minute.
Dacă mănânci cât mai multe legume verzi pierzi în greutate, iar un bun început îl constituie salata verde. Kilograme în plus? Nicio problemă, înlocuieşte prăjelile, gustările nesănătoase cu porţii generoase de salată verde. Pur şi simplu economiseşti multe calorii procedând astfel. Reţine că o porţie de salată verde are cu mult mai puţine calorii decât o porţie cu friptura, ca să nu mai spunem că în funcţie de uleiurile folosite la prăjeli friptura se poate dovedi o adevărată bombă calorică, iar acele persoane care au deja probleme cu greutatea ar trebui să evite sau pe cât posibil să reducă consumul de prăjeli, iată alternativa sănătoasă: salata verde.
De ce o lăudăm aşa mult? Pentru că ajută digestia, ceea ce este foarte important, elimină toxinele stocate la nivelul ficatului.
Cu cât consumi mai multă salată verde cu atât ajuţi la curăţarea vaselor de sânge şi menţine activitatea glandelor endocrine. Conţine: iod, fosfor, magneziu, cupru, arseniu şi zinc. De asemenea, frunzele de salată verde conţin mulţi nutrienţi precum: vitamina A, B , C şi E. Toate aceste vitamine întăresc sistemul de apărare, organismul devenind mai puternic în faţa bolilor.
Această legumă ar trebui consumată înainte sau de-a lungul mesei în combinaţie cu alte mâncăruri. Se potriveşte de minune cu o porţie de friptură la masa de prânz. Şi ca să obţii o combinaţie sănătoasă de carbohidraţi (legume) şi proteine, serveşte porţia de salată verde cu proteine slabe (pui, peşte, curcan, raţă etc.).
La masa de seară poţi servi salată verde cu brânză, ulei şi un pic de suc de lămâie. Mănâncă sănătos şi te vei simţi ca atare!
Dacă stresul îţi dă bătăi de cap, nu uita că salata verde este un aliment care destresează.
Pe lângă acest aspect, salata verde asigură o bună funcţionare a sistemului nervos, dar şi a plămânilor. Salata verde ajută în cazurile de constipaţie. Ai probleme cu somnul? Salata verde conţine substanţe cu efect sedativ, care nu ar trebui neglijate. Conţine mai puţin 3% carbohidraţi, ceea ce o transformă în alimentul de bază din dieta persoanelor care suferă de diabet. Graţie conţinutului de fier şi hemoglobină vegetală, salata verde nu ar trebui să lipsească din alimentaţia persoanelor care suferă de anemie. Fierul din salata verde este absorbit mult mai uşor comparativ cu acela prezent în alte legume.
Este recomandata în tratamentul pentru hipertensiune, ateroscleroză şi colesterol graţie beta-carotenului şi vitaminei C, doi antioxidanţi puternici care reglează nivelul de colesterol şi previn depunerea acestuia pe pereţii vaselor de sânge. Dacă suferi de diskinezie biliară consumă multă salată verde. Frunzele de salată stimulează drenarei bilei şi asta datorită conţinutului de săruri de magneziu. Persoanele care suferă de obezitate ar trebui să bifeze pe lista meniului şi salata verde. Conţinutul ridicat de apă şi celuloza îţi conferă senzaţia de stomac plin, ceea ce înseamnă că-ţi potoleşti foamea mâncând mai puţin. În plus se favorizează arderea depozitelor de grăsime.
Sfaturi
O poţi pregăti cu ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere. Se poate adăuga un pic de sare grunjoasă. Se recomandă zilnic un consum de 150 de grame de salată verde, de preferat înainte de masă, pe stomacul gol, tocmai pentru în acest fel este stimulată digestia.
Se poate servi şi sub formă de suc, pregătit din frunze. Se va consuma zilnic 100-150 de ml de suc, care se va servi cu o ora înainte de prânz.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here