A crescut numărul gorjenilor diagnosticați cu epilepsie

472

Epilepsia, o boală neurologică în care grupuri de celule nervoase transmit semnale anormale, are o incidenţă destul de crescută în rândul populaţiei din judeţ. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj indică o creştere a numărului persoanelor diagnosticate cu această boală, la finele trimestrului II rămânând în evidenţele medicilor 2.077 de epileptici, 59 fiind cazuri noi confirmate.

În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzând senzaţii, emoţii sau comportamente ciudate şi uneori convulsii, spasme musculare şi pierderea conştienţei. Medicii spun că de cele mai multe ori crizele epileptice debutează în prima parte a copilăriei sau târziu la vârsta adultă. Crizele care debutează înainte de vârsta de doi ani sunt cauzate de obicei de febră înaltă sau de boli metabolice.
Peste două mii de persoane din judeţul nostru suferă de epilepsie, 59 de cazuri fiind depistate pe parcursul trimestrului II al anului în curs, numărul lor crescând permanent. „În total, la nivelul judeţului Gorj sunt 2.077 de persoane bolnave de epilepsie. Pe parcursul trimestrului II al anului 2016 au intrat în evidenţe 59 de persoane cu epilepsie”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Primul ajutor în cazul crizelor epileptice
În cazul persoanelor epileptice, tratamentul la domiciliu variază în funcţie de frecvenţa şi tipul crizelor convulsive. Este importantă administrarea regulată a unui anticonvulsiv pentru prevenirea crizelor. Dacă pacientul face o criză convulsivă, persoanele de lângă el pot preveni traumatismele prin: asigurarea unui spaţiu moale pe care va fi întins pacientul; întoarcerea persoanei pe o parte; a nu se ţine strâns pacientul; a nu se introduce obiecte în gura pacientului sau a se încerca deschiderea gurii; pacientul nu este în pericol de a-şi înghiţi limba. De asemenea, este importantă observarea caracteristicilor crizelor convulsive – durata, tipul mişcărilor, direcţia mişcării capului sau ochilor. Aceste caracteristici pot ajuta medicul în diagnosticarea tipului de crize convulsive.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here