Sanatate, Societate

Abuzul de antibiotice, un pericol pentru sănătate

 | 17 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Specialiştii în sănătate recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice şi precizează că, riscurile la care se supun cei care preferă aceste medicamente şi le consumă fără a fi recomandate de medic, sunt destul de mari. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, a constatat că sunt persoane care tratează şi o banală viroză cu antibiotice, ceea ce este total greşit. În plus, dr. Moisescu face un apel către farmaciști să nu mai elibereze antibiotice fără rețetă.

Semnatura eletronica CertDigital

Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că, antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Solicit farmaciștilor să nu mai elibereze antibiotice fără rețetă de la medic. Este o rugăminte pentru farmaciști. Eu am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului”, subliniază Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Acţiuni de conştientizare
În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din păcate, se pare că oamenii ignoră avertismentele. “Am discutat și cu președintele Colegiului Farmaciștilor, care este un om de dialog. Am stabilit să avem discuții pe această temă și să găsim soluții pentru rezolvarea problemei privind abuzul de antibiotice”, confirmă Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL