Afinele și beneficiile lor pentru organismul uman

1864

Afinele sunt bogate în antioxidanți, iar beneficiile aduse corpului uman înseamnă mai mult decât substanțele chimice pe care le posedă și despre care s-au auzit destul de multe lucruri bune.
Afinele sunt fructe care luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri și se constituie într-un instrument util pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Este binecunoscut faptul că sucul de afine reprezintă una dintre ”uneltele” organismului în lupta împotriva infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. Suferinzii de cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli și Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale și chiar sângerări.

Beneficiile afinelor
• Afinele se pot ”lăuda” că au în compoziție cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întărește imunitatea și cu rol antibacterian), seleniu, zinc, fier și stimulează astfel, sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Dacă imunitatea dumneavoastră este puternică, veți evita răcelile, febra, varicela, dar și multe dintre bolile care se pot transmite atât pe cale virală, cât și prin cea bacteriană.
• Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala și îmbătrânirea în organism. Sunt unele, așa după cum subliniam mai sus, dintre fructele cele mai bogate în antioxidanţi. Acest lucru se datorează, în special, prezenței antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastră a acestora. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.
• Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului.
Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora, în zona abdominală, se acumulează grăsime, și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic. Până în prezent nu s-au făcut, însă, studii pe subiecți umani. Studiul a fost efectuat pe șobolani în a căror dietă s-a adaugat și o pulbere de afine. Dupa 90 de zile, șobolanii care au consumat dieta îmbogățită cu pulberea de afine au prezentat mai puțină grăsime în zona abdominală, număr mai mic de trigliceride, colesterol mai mic, s-a îmbunătățit glicemia și a crescut sensibilitatea la insulină.
Un alt studiu a arătat că bărbații cu factori de risc pentru boli de inimă, care au băut suc de afine sălbatice timp de 3 săptămâni au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glucozei și a insulinei.
• Ajută la menținerea sănătății tractului urinar
Dezvoltarea coloniilor de bacterii de-a lungul pereților mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru această infecție care conduce la inflamație, senzație de arsură în tipul urinării și alte complicații. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conțin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creșterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăți antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari și grele spală, practic, aceste bacterii de pe pereții tractului urinar, prevenind declanșarea infecției.
• Păstrează integritatea vederii
Extractul de afine conține un nivel ridicat de compuși numiți antocianozide, care s-a dovedit, în urma studiilor clinice, că încetinesc pierderea vederii. Acești compuși pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecțiile, în special cele de la nivelul retinei, datorită propietăților lor antioxidative. Afinele conțin un grup special de antioxidanți numiți carotenoide, flavonoide (cum ar fi rutina, resveritrol, quercentina, etc.), în plus mai conțin și alte substanțe importante, precum vitamina C, vitamina E, vitamina A, seleniu, zinc, fosfor, benefice și esențiale pentru sănătatea ochilor. Studiile au indicat faptul că, dacă mâncați 3 sau mai multe porții de fructe pe zi, puteți reduce riscul apariției degenerescenței maculare asociată îmbătrânirii (cauza principală a pierderii de vedere la persoanele în vârstă), cu aproximativ 36%.
• Mențin sănătatea creierului
Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C și E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan și pot preîntâmpina sau vindeca, printre altele, apariția tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea sănătății sistemului nervos central. Este greu de crezut, însă, că aceste fructe pot vindeca și afecțiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate și țesuturilor neuronilor și păstrează nealterată memoria pentru o perioadă lungă. Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ și capacitatea de învățare.
• Afinele scad riscul dezvoltării bolilor de inimă
Conținutul ridicat de fibre, antioxidanți puternici și abilitatea acestora de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă. Afinele întăresc și mușchii inimii. Într-un studiu efectuat recent, cercetătorii au descoperit că o cantitate moderată de vin alb conține 0,47 mmol de antioxidanți ai radicalilor liberi, vinul roșu 2,04 mmol, iar vinul obținut din afine conține 2,42 mmol din acești compuși protectivi.
• Ajută în ameliorarea con-stipației și a digestiei
Fibrele din afine țin la distanță constipația (prin consumul constant a unei cantități însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia.
• Luptă împotriva cancerului
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece conțin anumiți compuși, cum ar fi pterostilbene (excelent în remediul cancerului de colon și ficat) și acid aleagic, care în combinație cu antocianina și alți antioxidanți, precum vitamina C și cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului. Studiile de laborator au arătat că acei compuși fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon și pot induce apoptoza (moartea programată a celulelor). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolină (ce se găsește în citrice).
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here