Află de ce nu sunt bune băuturile energizante

470

bauturi energizante1Băuturile energizante se găsesc pretutindeni şi au devenit foarte îndrăgite de o gamă largă de consumatori. Se găsesc pe rafturile magazinelor cu răcoritoare.

Ambalaje diferă de la un sortiment la altul, băuturile energizante având numeroşi fani pe tot globul, ele fiind consumate de cele mai multe ori de plăcere, dar şi de nevoie. Băuturile energizante dau energie organismului mai mult decât cea care provine în mod obişnuit natural. Cu toţii ştim că astfel de băuturi stimulează corpul şi chiar şi psihicul, aducând un plus performanţelor intelectuale. Elevii recurg la consumul lor pentru a învăţa mai mult, şoferii pentru a rezista mult mai bine în cursele pe care le fac zilnic, iar angajaţii pentru a avea randamentul sporit şi pentru a rezista mai bine pe parcursul orelor de program.

Dar ce conţin băuturile energizante

Din nefericire, băuturile energizante au şi efecte nedorite pe termen lung datorită ingredientelor conţinute:

Cofeina

bauturi energizante2Cea mai populară băutură energizantă conţine aproximativ 80 mg de cofeină, ceea ce înseamnă aproape două căni de cafea, în timp ce alte băuturi energizante au în compoziţia lor o cantitate dublă de această substanţă. Pentru ca efectul cofeinei să fie şi mai eficient, unii producători adaugă pe lista de ingrediente şi ginseng sau alte stimulente. Cofeina în cantitate prea mare poate da stări de nervozitate, iritabilitate, insomnie, creşterea tensiunii arteriale, bătăi ale inimii anormale şi chiar probleme la nivelul stomacului. De asemenea, cofeina duce la urinări dese şi astfel la deshidratare. Cofeina provoacă dependenţă, ceea ce înseamnă că după consumarea mai multor energizante, organismul tău nu va mai avea acelaşi randament fără aceste produse.

Carbohidraţi

De asemenea din băuturile energizante nu lipsesc nici carbohidraţii sau zahărul. Are rolul de a excita sistemul nervos şi de a-l activa, ceea ce înseamnă senzaţia de energizare. Totuşi, prea mult zahăr poate avea efecte laxative, iar după ce trece energia debordantă, persoana care a consumat energizante va avea parte de stări de oboseală, iar performanţele sale fizice şi intelectuale nu vor mai avea acelaşi randament.

Ierburi

O serie de băuturi energizante au în componenţa lor anumite plante care au un efect asemănător cu cel al cofeinei, una dintre acestea este guarana, seminţe, nuci kola şi frunze de Yerba Mate. Substanţele naturale nu conţin întotdeauna o cantitate suficientă de cofeină, şi de cele mai multe ori producătorii folosesc cofeină sintetică pentru a activa efectul ingredientelor naturale. Multe dintre plantele folosite intră în contact cu anumite tratamente medicamentoase, ceea ce determină împiedicarea absorbţiei şi implicit şi, vindecarea.

Băuturile energizante şi alcoolul

Sunt persoane care preferă să consume băuturi energizante în combinaţie cu băuturi alcoolice, şi de aici rezultatul nu e departe, apar durerile de cap, ameţelile şi senzaţia de slăbiciune, dar şi dezhidratare, de aceea nu este indicat ca alcoolul să se consume împreună cu băuturile energizante. Sfat! Medicii sunt de părere că băuturile energizante trebuie consumate doar de către adulţi, doar atunci când e nevoie şi nu în cantitate prea mare. Aceştia susţin că nu e bine să facem un obicei din a consuma astfel de băuturi în locul răcoritoarelor.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here