Aproape 13.000 de cazuri în Gorj, Diabetul, temă pentru Ziua Mondială a Sănătății

745
Doctor making blood sugar test. Hands with gloves on medical background

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate cu diabet zaharat 1.169 de persoane din judeţul nostru; 239 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, la nivelul judeţului nostru sunt rămaşi în evidenţe aproape 2.660 de insulino-dependenţi, dintr-un total de 12.835 de diabetic. Pentru că această boală afectează tot mai mulți oameni, în acest an tema Zilei Mondiale a Sănătății a fost “Controlul diabetului este în puterea ta!“

Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.

Numărul diabeticilor creşte
În ultima perioadă s-a observat că aproximativ o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 12.835 de diabetici. Dintre aceștia, 2.660 sunt dependenţi de insulină. „Avem 2.660 insulino dependenţi, 7.151 non insulino dependenţi şi 3.024 au alte forme de diabet. Din totalul de 12.835 de persoane diagnosticate cu diabet, 7.687 provin din mediul urban”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.

“Controlul diabetului este în puterea ta!“
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2016 este DIABETUL, o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă şi pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale. Scopul campaniei este “Promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia și controlul Diabetului zaharat”. Obiectivele campaniei: Conștientizarea populației despre incidența mare a diabetului, a complicațiilor, povarea socio-economică, mai ales în țările slab și mediu dezvoltate; Conștientizarea populației asupra rolului fiecăruia în promovarea și păstrarea propriei sănătăți; Declanșarea unor acțiuni specific, eficiente și sustenabile în abordarea diabetului.

Activitățile campaniei “Controlul diabetului este în puterea ta!“
Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Mondială a Sănătății, la nivelul județului Gorj s-au propus mai multe activități. “Activităţile propuse sunt: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei pentru stabilirea graficului de activităţi; diseminarea mesajelor cheie pentru siguranţa alimentaţiei ale OMS, prin postarea de afişe şi distribuirea de broşuri; postarea pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a materialelor informative primite; întâlnire cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, pentru instruire şi distribuire de materiale informative necesare desfăşurării activităţiior de informare în unităţile de învăţământ din localităţile pe care le reprezintă; distribuirea de pliante informative specifice temei. Acțiuni stradale pentru determinarea glicemiei, măsurarea T.A., în localitățile: Târgu-Jiu, Bustuchin, Prigoria, Mătăsari, Plopșoru, Bâlteni, Turburea, Novaci, Târgu-Cărbunești, Bălești”, a explicat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.
În România, aproape 1 milion de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani sunt diagnosticate cu diabet. La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Federația Internațională de Diabet estimează că, până în anul 2030, diabetul va deveni a 7-a cauză de mortalitate în lume, numărul persoanelor care au această afecțiune ajungând la o o jumătate de miliard.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here