Artroza-boală reumatismală umană

633

Cea mai frecventă boală reumatismală umană este artroza, peste 12%  din populaţia Terrei fiind afectată de această afecţiune degenerativă, iar medicii trebuie în orice moment să fie capabili de a gestiona toate aspectele legate de îngrijirile medicale care se impun.
Simptomul dominant ce aduce pacientul la cabinet este durerea, iar manifestările articulare ale artrozei sunt datorate alterării integrităţii cartilajelor şi deteriorării progresive a osului subcondral.
Fibrele de colagen din constituţia acestora îşi pierd treptat elasticitatea şi rolul lor de susţinere, de amortizare a şocurilor, producându-se o degradare articulară nedorită.
La locul maximei presiuni respectivul cartilaj ajunge să se ulcereze, mişcările articulare sunt limitate, iar durerile se accentuează progresiv după eforturi excesive, fiind accentuate de scăderea temperaturilor ambientale.
În decursul timpului, s-au consemnat, prin studii clinice minuţioase, mai mulţi factori vinovaţi de instalarea artrozei: ereditari, deci genetici, hidratare şi nutriţie deficitară, unele tulburări endocrine.
Cel mai important factor rămâne însă obezitatea şi implicit suprasolicitarea secundară a articulaţiei respective.
Artroza este mai frecventă la bărbaţii trecuţi de 45 de ani, în ţara  noastră peste trei milioane de persoane suferind de această maladie.
Tratamentul  afecţiunii include calmarea durerilor, diminuarea inflamaţiei, refacerea cartilajului articular degradat.
Reuşim astfel să îmbunătăţim calitatea vieţii prin antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene şi glucocorticoizii administraţi intraarticular, contribuind la terapia potrivită a acestei afecţiuni generatoare la propriu de handicap.
Beneficiul tratamentului instituit de către medicii din asistenţa medicală primară, dar şi de către reumatologi, este statistic semnificativ, iar tripticul prevenţie, terapie, recuperare a stat  dintotdeauna în centrul preocupărilor acestora.
Dr.Sinescu Gheorghe, medic specialist Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here