Astenia de primăvară, prevenţie, manifestări şi tratament

1550
foto astenieSuntem în luna martie şi, cel puţin teoretic, ne aflăm în sezonul primăverii şi trebuie să ne gândim şi la posibila apariţie a asteniilor. Pentru a afla cât mai multe detalii despre ce înseamnă astenia de primăvară, cum prevenim apariţia sa, dar şi cum o tratăm, în cazul în care, totuşi, se instalează, am trecut pragul cabinetului medical individual din Târgu-Jiu al doamnei dr. Pompilia Antoaneta Dascăl

, medic primar, medicină generală şi am aflat că „la sfârşitul anotimpului rece şi odată cu primele călduri primăvăratice, modificările de presiune atmosferică şi de temperatură ne influenţează echilibrul energetic, în sens de spoliere, având ca urmare o dereglare de metabolism, cu manifestări la diferite organe anatomice.”

Prevenirea instalării asteniei de primăvară
Alimentaţia nesănătoasă din timpul iernii, bogată în carne şi grăsimi animale şi săracă în crudităţi, reprezintă un risc major pentru instalarea asteniei de primăvară. Pentru a preveni astenia este bine să ne vitaminizăm încă din timpul sezonului rece, să ne asigurăm un stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare în aer liber, odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, preparate cât mai puţin termic.
Astenia de primăvară, manifestări şi remedii
Astenia de primăvară nu este o boală, ci un simptom, o tulburare, care durează aproximativ o săptămână, dar care nu apare la toată lumea, femeile, vârstnicii şi adolescenţii având, în general, predispoziţie la ea.
Primele semne care ne duc cu gândul la astenia de primăvară sunt stările de irascibilitate acută, oboseală fizică şi surmenaj psihic, la acestea adăugându-se dereglări de somn, ameţeli, dureri de cap, senzaţie de slăbiciune fizică şi stări de nelinişte permanentă. Când ne confruntăm cu aceste simptome, „e momentul să tragem un semnal de alarmă şi să luăm măsurile ce se impun. În primul rând trebuie să ştim că stările prin care trecem se datorează lipsei de vitamine si de minerale pe care organismul nostru o resimte acut la sfârşitul sezonului rece. Vitaminele reprezintă pentru corpul uman resortul fără de care metabolismul nostru intern nu ar mai funcţiona corespunzător, de aceea, e necesar să ne asigurăm un supliment de vitamine şi minerale, care ne ajută să depăşim astenia mai uşor şi chiar s-o tratăm”, ne sfătuieşe medicul Pompilia Dascăl. De asemenea, completează medicul, „mişcarea în aer liber, timp de câteva zeci de minute în fiecare zi, dar şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete sunt reţeta ideală pentru a scăpa de astenie. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.
Alte alimente utile în astenia de primavară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. De asemenea, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifică organismul.” Şi odihna este foarte importantă, deoarece în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, de aceea trebuie să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţă mai bine efectelor negative ale asteniei.
Astenia de primăvară poate avea consecinţe grave
Depresia este o afecţiune seriosă, cauzată de astenia de pimăvară, caracterizându-se printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate.
Este posibil ca astenia de primăvară să ne afecteze şi viaţa profesională, întrucât atunci când suferim de această tulburare, nu mai suntem la fel de ordonaţi şi atenţi şi nici promţi în acţiunile pe care le întreprindem. De asemenea, şi pe plan social se pot întâmpinăm dificultăţi din cauza irascibilităţii ce carcaterizează persoanele astenice, fâcându-le aproape insuportabile ca şi companie.
Astenia de primăvară „poate avea efecte negative şi asupra sănătaţii noastre fizice, detreminând anemia, care are la bază, evident, deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă”, a conchis Pompilia Antoaneta Dascăl, medic de familie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here