Campanie inițiată de Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana”, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun

894

De Ziua Mondială fără Tutun – care are loc în fiecare an pe 31 mai – Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana” din Târgu-Jiu în parteneriat cu Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” a desfășurat o campanie de informare și conștientizare a comunității locale, cerându-i să dea prioritate eforturilor privind controlul tutunului ca parte a contribuţiei fiecăreia la obiectivele Agendei pentru Dezvoltare Durabilă pentru 2030.

Implicat în acest proiect a fost și CMI Dr. Monica Mitroi, încercând să sensibilizeze opinia publică, în special elevii din zona Negomir în ceea ce privește riscurile consumului de tutun. Controlul tutunului este considerat una dintre măsurile cele mai eficiente către atingerea obiectivului ce prevede reducerea până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile, în principal bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice.

„În cursul acțiunii desfășurate de către Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, la Școala Generală Negomir au fost distribuite de către cadrele medicale pliante adolescenților cu vârstă între 12-14 ani. Dialogul spontan pe care l-am avut cu tinerii a relevat că o mare parte dintre ei au avut curiozitatea de a-și aprinde prima țigară, iar unii fumează la ora actuală. Primirea acestor pliante consider că reprezintă o modalitate timidă de a-i sensibiliza la riscurile pe care le presupune un gest care, dintr-un teribilism, devine o obișnuință extrem de periculoasă pe termen lung, prin dependența psihică și fizică pe care o creează”, a declarat dr. Monica Mitroi.

Obiectivele acestei campanii, de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun 2018, și-au propus să sublinieze legătura dintre consumul de tutun și bolile cardiovasculare, să crească gradul de conștientizare globală privind riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi și pasivi și să creeze oportunități de promovare a sănătății inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun. Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana” din Târgu-Jiu face, an de an, campanii de informare și conștientizare a populației în județul nostru, cu scopul de a conştientiza comunitatea locală  în privinţa ameninţărilor industriei şi consumului de tutun la adresa dezvoltării ţărilor, incluzând sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor.

Anul acesta, zeci de tineri și profesori ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” au răspuns invitației de a se implica în această  campanie, considerând a fi un bun prilej de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv”. „Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor. Pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii, controlul asupra consumului de tutun ajută şi la îndeplinirea altor obiective, cum ar fi reducerea sărăciei, a foametei, creşterea economică sau combaterea schimbărilor climatice”, a spus Carmen Dănăricu, directorul Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”.

„Au fost amenajate standuri informative, unde voluntarii noștri au oferit informaţii privind riscurile consumului de tutun şi au promovat  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum. În întreaga lume, măsurile dovedite de control al consumului de tutun au redus considerabil costurile de sănătate şi economice asociate. Conştientizarea populaţiei în privinţa fumatului poate fi astfel considerată o contribuţie la dezvoltare şi progres socio-economic în care sunt implicaţi promotorii sănătăţii. Vă invităm să ne fiţi aliaţi în această misiune pentru o Românie mai sănătoasă şi mai prosperă, prin participarea la şi/sau reflectarea evenimentelor organizate în judeţul nostru cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun 2018”, a declarat și Bogdana Păsculescu, președintele Asociației Române de Oncologie ”Sfânta Ana”.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here