Ce trebuie să ştim despre sucurile natural

2769
sucuri naturaleIndiferent de anotimp, sucurile naturale nu trebuie să lipsească de la nicio masă. Sucurile proaspete de fructe sau legume sunt pline de vitamine, ne întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de o serie de boli şi afecţiuni. Totuşi, consumate în exces sau pe fondul unor probleme de sănătate deja existente, sucurile naturale pot provoca diverse neplăceri.

Spre exemplu, sucurile naturale de lămâie, portocală, mere, coacăze şi afine sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer, gastrită sau probleme ale pancreasului. Aceste sucuri conţin mulţi compuşi organici care cresc aciditatea gastrică, provoacă arsuri ale stomacului dar şi atacuri de durere.
De asemenea, sucul de struguri este restricţionat persoanelor care suferă de diabet zaharat pentru că acesta conţine o cantitate mare de glucoză.
Iată proprietăţile nutriţionale ale celor mai sănătoase sucuri de legume şi fructe şi situaţiile în care trebuie să te fereşti de acestea:
Sucul de morcov
Sucul proaspăt de morcov este considerat regele sucurilor de legume. Acesta conţine mult beta-caroten, vitamina B, potasiu, calciu şi alte substanţe minerale. Toate acestea fac sucul de morcov să fie foarte sănătos, mai ales pentru copii, pentru persoanele cu o imunitate scăzută dar şi pentru cei care suferă de probleme ale pielii.
Beta–carotenul este foarte bun pentru vedere, îmbunătăţind mai ales vederea de noapte.
Este bine de ştiut faptul că nu este recomandat să bei prea mult suc de morcovi deoarece excesul de beta-caroten poate da pielii tale o nuanţă portocalie. Un pahar de suc pe zi este mai mult decât suficient.
Atenţie! Sucul de morcov este contraindicat în caz de ulcer peptic sau diaree acută.
Sucul de roşii
Sucul de tomate reduce riscul de cancer şi este foarte benefic femeilor însărcinate, dar şi celor care alăptează. Acesta este sărac în calorii, astfel poate fi băut chiar şi de persoanele care au probleme cu kilogramele în plus.
Sucul de roşii se bea cu aproximativ 30 de minute înainte de masă deoarece pregăteşte stomacul şi intestinele pentru o mai bună digestie alimentară.
Anumite persoane au obiceiul de a adăuga sare în sucul de roşii, dar din păcate acest lucru reduce din calităţile terapeutice ale sucului. Pentru un plus de aromă, este indicat să se adauge frunze proaspete de pătrunjel (tocate mărunt) .
Sucul de roşii este contraindicat în caz de gastrită, ulcer, pancreatită şi colecistită acută.
Sucul de mere
Mărul este bogat în vitaminele C şi P, dar are şi o cantitate mare de potasiu, calciu, săruri de fier, cupru, mangan şi zinc. Sucul de mere este foarte benefic persoanelor care suferă ateroscleroză, probleme ale ficatului, boli de rinichi sau ale vezicii urinare.
Pectina din sucul de mere normalizează activitatea intestinelor, iar conţinutul ridicat de compuşi organici şi zahăr contribuie la refacerea rapidă după depunerea unor activităţi fizice solicitante.
Se poate bea suc de mere zilnic, în cantităţi de cel mult 1 litru, fără niciun fel de problemă.
Totuşi, acesta este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer peptic şi pancreatită acută.
Sucul de struguri
Sucul de struguri conţine cantităţi semnificative de zahăr şi potasiu şi se recomandă în stări de epuizare nervoasă şi insuficienţă circulatorie periferică. Totodată, acesta poate reduce riscul de boli de inimă, poate scade nivelul colesterolului şi al presiunii arteriale.
Sucul de struguri are efecte diuretice şi laxative şi nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet, obezitate, ulcer peptic şi stări inflamatorii ale plămânilor.
Sucurile de citrice
Bogate în vitamina C şi potasiu, sucurile de citrice întăresc sistemul imunitar, stimulează vitalitatea şi energia, îndepărtează oboseala şi curăţă sângele de toxine. Sucul de citrice este foarte util în prevenirea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale şi a cancerului.
Totuşi, persoanele care suferă de ulcer gastric, gastrită cronică sau pancreatită nu au voie să consume sucuri de citrice.
Sucul de rodie
Sucul de rodie se asimilează foarte rapid de către organism, stimulează pofta de mâncare şi reglează activitatea stomacului. Acesta are efecte diuretice, antiinflamatoare şi antiseptice.
Este recomandat ca sucul de rodie să fie diluat cu apă deoarece conţine foarte mulţi acizi care pot produce iritaţii ale mucoasei gastrice şi care pot provoca distrugerea smalţului dinţilor.
Sucul proaspăt de rodie este contraindicat în gastrită cu aciditate mare, ulcer peptic şi pancreatită.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here