Ceapa previne cancerul

613

Denumire ştiinţifică: Allium cepa.
Prezentare. Ceapa este una dintre plantele de cultură cea mai răspândită în casa şi pe lângă casa omului gospodar. Face parte din familia liliaceelor şi e o plantă bienală, înflorind şi având seminţe abia în al doilea an. Are o tulpină dreaptă şi un bulb, binecunoscutul bulb ce se foloseşte în bucătărie la gătit sau în salate. Frunzele sale se mănâncă crude şi proaspete, desigur spălate din belşug cu apă. Florile de ceapă sunt mici, alb-gălbui la culoare, dispuse grupat, cu miros specific, apăsător. Ceapa înfloreşte în lunile iulie şi august, fructul are forma unei capsule în care se găsesc seminţele de culoare neagră. Din seminţe creşte arbagicul, ce se plantează anul următor pentru a creşte ceapa. Originară din Asia, ceapa a ajuns să fie cultivată în toată lumea. Ceapa de culoare albă are o iuţime a ei, iar ceapa roşie este dulce şi plăcută la gust.
Substanţele active importante: enzime, vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale esenţiale, precum şi disulfură de alil şi propil, grăsimi, zaharuri.
Întrebuinţări. Se afirmă cu temei că ceapa este o garanţie a longevităţii. Ceapa este cunoscută ca fiind un bun tonic, cu proprietăţi antiinfecţioase, fiind şi un puternic diuretic – calitate extrem de importantă şi de luat în seamă de cei care nu au voie să consume sare -, prin consum de ceapă eliminându-se sarea din organism. De asemenea, ceapa mai este recomandată în tratarea bolilor pulmonare şi în prevenirea accidentelor vasculare, fiind un anticoagulant extrem de activ. Tot ceapa mai are efecte extrem de benefice în ciroza hepatică, în pleurezii, în tratarea leziunilor bucale, având o puternică acţiune antibactericidă.
Se mai spune în popor că un consum zilnic de ceapă, adică nicio masă fără ceapă!, preîntâmpină apariţia cancerului.
Contraindicaţii: nu are.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here