Celulita, cauzele apariției și metode de combatere

702

Celulita reprezintă acumularea de țesut adipos subcutanat la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor. Această condiție este prezentă la majoritatea femeilor. Deși nu reprezintă o condiție medicală demnă de luat în seamă, celulita poate deveni inestetică și poate deranja femeia atunci când este obligată să poarte o vestimentație în concordanță cu temperaturile anotimpului călduros. Multe dintre tratamentele pentru celulită, incluzând masajele și cremele anticelulită, sunt prezentate ca având rezultate remarcabile, însă, din păcate, majoritatea acestor tratamente nu sunt atât de eficiente pe cât se prezintă. Așadar, nu există nicio metodă de prevenire a apariției celulitei. Menținerea unei greutăți corporale normale și întărirea musculaturii prin exerciții fizice regulate, pot totuși să susțină pe termen lung tonusul și aspectul pielii.
Celulita apare ca o piele cu gropițe, deseori descrisă ca o „coajă de portocală”. Celulita variază în severitate. Cazurile ușoare pot fi observate doar când pielea este ciupită – gropițele apar când pielea este prinsă între degete. În cazurile mai severe pielea arată denivelată, cu „vârfuri și văi”. Celulita se întâlnește mai frecvent în jurul șoldurilor și al feselor, dar poate fi observată și la nivelul sânilor, abdomenului inferior și pe partea superioară a brațelor.

Cauzele apariției celulitei
Celulita este cauzată de striurile de țesut conjunctiv care leagă pielea de aponevroza musculară. Aceste striuri străbat hipodermul format din celule adipoase (celule în care se acumulează grăsimea). Odată cu acumularea adipocitelor, acestea tracționează striurile conjunctive și împing pielea. Astfel se creează o suprafață neuniformă, denivelată. Celulita este mult mai frecventă la femei decât la barbați. De fapt, majoritatea femeilor – cel puțin opt din zece femei, conform ultimelor studii ale specialiștilor – au un oarecare grad de celulită. Acest lucru se întâmplă deoarece, la femei, grăsimea se distribuie pe talie, șolduri și fese – zonele predilecte pentru celulită. În plus celulita este mai frecventă cu cât se înaintează în vârstă, când pielea își mai pierde din elasticitate. Creșterea în greutate poate face celulita mai evidentă, dar aceasta poate fi prezentă și la persoanele slabe.
Celulita nu este o condiție medicală serioasă și nu necesită tratament. De fapt, mulți medici consideră celulita o condiție normală. Totuși, dacă pacienta este îngrijorată de aspectul pielii, se recomandă un consult dermatologic.

Metode de combatere
• Scăderea în greutate – prin dietă sănătoasă și exercițiu fizic – este probabil cel mai benefic tratament pentru celulită. Pierderea unor kilograme și întărirea musculaturii picioarelor, coapselor şi feselor poate îmbunătăți aspectul denivelat al pielii. Beneficiile scăderii ponderale fără alte intervenții sunt totuși limitate. Deși celulita va fi mai puțin observabilă, nu va dispărea definitiv.
•Probabil, cele mai promițătoare terapii medicale sunt laserul și sistemele de radiofrecvență. Sunt disponibile pe piață două tipuri de aparate de laser sau lumină, pentru tratamentul sigur și eficient al celulitei. Unul dintre sisteme folosește o combinație de masaj tisular, radiofrecvență și lumină infraroșie pentru tratarea celulitei. Al doilea sistem combină masajul tisular cu energia unei diode laser. Ambele sisteme oferă îmbunătățiri ale aspectului celulitei după mai multe săptămâni de tratament (două ședințe pe săptămână). Rezultatele sunt temporare, efectul benefic durează până la 6 luni, după care trebuie reîncepute tratamentele. Dacă un tratament pare să fie eficient și îmbunătățește aspectul pielii, cel mai probabil acest efect nu este de lungă durată.
Există și o listă de “produse” cărora li se face publicitate intensă însă trebuie reținut faptul că nu au fost științific dovedite ca fiind eficiente în tratarea celulitei:
• Liposucţie. În timpul acestei intervenții, chirurgul introduce un tub subțire sub piele, printr-o incizie foarte mică și apoi aspiră adipocitele. Deși prin liposucție se poate modela corpul, aceasta nu va îndepărta celulita și poate face ca celulita să reapară într-o formă mai gravă.
• Masajul viguros. Unele tratamente anticelulită au la bază conceptul că masajul viguros va crește fluxul sanguin, va îndepărta toxinele și va reduce excesul de lichid în zonele mai frecvent afectate de celulită. O metodă în particular, endermologia, folosește un aparat de mână care trece pielea printre niște role. Se poate observa o ușoară îmbunătățire a aspectului pielii după acest tratament, dar efectele sunt pe termen scurt.
• Cremele anticelulită. Aceste creme conțin o serie de ingrediente, cum ar fi vitamine, minerale, extracte vegetale și antioxidanţi și sunt introduse pe piață ca tratamente pentru vindecarea celulitei. Dar niciun studiu nu arată că aceste creme ar fi eficiente. În unele cazuri, ingredientele acestor creme pot determina reacții alergice sau erupții cutanate.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here