Chist ovarian – cauze şi tratament

1551
chiat-int1(1)După ani de depistări ale chisturilor ovariene, s-a ajuns la concluzia că ele se întâlnesc frecvent la femeile în perioada fertilă. Un chist depistat la o femeie la menopauză pune alte probleme. Medicii au constatat că chisturile apar mai frecvent în ovarul drept!

Tratamentul pentru chisturile ovariene
La început, o metodă simplă, care nu te va speria deloc, este ţinerea sub observaţie atentă a chistului, controale periodice la medicul ginecolog, care va depista dacă chistul e în creştere sau s-a resorbit. Cele mai multe chisturi se resorb, trec neobservate, iar dacă fiecare femeie tânără ar face câte o ecografie la fiecare 6 luni sau la un an, cu siguranţă că la un moment dat, multe dintre ele ar descoperi că au un chist ovarian.
Trebuie să ai răbdare, chisturile mici (le-ai descoperit întâmplător la o ecografie) pe care nu le simţi şi nu-ţi fac probleme, se pot şi retrage.
Dacă nu se resorb în 2-3 luni, evoluţia chistului se poate influenţa şi hormonal, cu anticoncepţionale.
Tratamentul depinde însă foarte mult de dimensiunile chistului, de vechimea lui, de senzaţiile pe care tu le ai în acea zonă inferioară a abdomenului – chisturile pot să doară, presează pe organele învecinate, pot da chiar şi tulburări urinare, pe lângă manifestările legate chiar de ciclu: dereglări ale menstruaţiei, dureri.
Despre tratamentele hormonale:
Ovulaţia apare printr-un mecanism hormonal, iar remediul cel mai rapid şi logic este punerea în repaus a ovulaţiei, deci anticoncepţionalele. Ovulaţia nu mai are loc, deci cauza care ducea la o posibilă formare a chisturilor este exclusă. Evident, chisturile deja formate nu se vor retrage instantaneu, dar se previne apariţia altora şi se urmăreşte procesul de resorbţie a celor deja existente.
Despre tratamentele chirurgicale:
Se utilizează pentru situaţii mai grave, cu manifestări deranjante, chisturi mari, există chiar chisturi gigant depistate foarte târziu, sau torsiunile de ovare cu chisturi (torsiunile sunt urgente pentru că pot duce la necroza ovarului).
Pentru situaţiile deosebite, identificate ca atare de medic şi semnalate ca deranjante de către pacientă: se poate indica tratamentul chirurgical.
Nu te speria, se extrage în general numai chistul, ovarul rămâne funcţional. Pentru chisturile mai mici: e posibilă realizarea operaţiei laparoscopic (incizie foarte mică).
O problemă care se rezolvă numai chirurgical este torsiunea de ovar (sau de ovar cu chist sau chisturi), în care apar dureri foarte mari în partea de jos a abdomenului, în stânga sau în dreapta.
Pentru stabilirea metodei de tratament este importantă şi vârsta femeii, dacă este la menopauză sau nu. În general pentru femeile la menopauză se indică de către medic tratamentul chirurgical.
Sunt multe femei care doresc să afle dacă există şi alte tipuri de tratamente: non-hormonale sau fără operaţie.
Orice altă procedură, băi de plante, ceaiuri, mai ştiu şi eu ce mai recomandă medicina tradiţională – dacă vrei să încerci nu te poate nimeni împiedica, tu decizi! Însă ai grijă să depistezi la timp o stare critică.
Cel mai bun e controlul ginecologic periodic şi cu efectuarea unei ecografii, uneori poţi să recurgi şi la un tip de ecografie transvaginală, care dă nişte imagini mai performante (dar costă mai scump).
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here