Cum aranjăm masa de Paşte

628

Masa de Paşte trebuie să fie luminoasă şi aerisită, aşa cum sugerează însăşi primăvara. Se împodobeşte cu flori proaspete, coşuleţe cu iarbă şi ouă roşii, lumânări şi cadouri micuţe pentru toată lumea.

Se alege o faţă de masă într-o culoare caldă, un galben sau un verde pal şi se pune la mijlocul mesei o vază transparentă cu lalele colorate. Pe masă se pot aşeza nu doar ouă roşii, ci şi ouă sau iepuraşi din ciocolată, mai ales dacă în familia respectivă sunt copii.
Pentru că masa de Paşte este una foarte colorată, iar preparatele sunt dintre cele mai apetisante, se foloseşte un serviciu de farfurii simplu, deschis la culoare, chiar alb, pentru a pune în evidenţă bunătăţile.
Şerveţelele sunt pata de culoare la această masă. Alege un material simplu, pânză de exemplu, şi colorat. Le poţi împături pe farfurie şi decora cu simboluri specifice Paştelui, iepuraşi sau ouă.
Elementul decorativ principal ar trebui să fie coşul cu ouă, pe care îl poţi alege din lemn şi îl decorezi cu iarbă verde (naturală sau confecţionată din hârtie). Ouăle se aşează doar pe fundul coşului, nu suprapuse.
Florile pe care le vei aşeza pe masă nu trebuie să fie foarte înalte, pentru ca mesenii să se poată vedea între ei, şi nu aglomera masa inutil.
Pentru a vă impresiona invitaţii puteţi să aşezaţi în dreptul fiecăruia câte un dar simbolic: un ou din lemn pictat manual sau decorat în mod deosebit de către dvs., săculeţi din satin umpluţi cu migdale, alune glazurate, fructe uscate, bomboane etc.
Primul lucru care trebuie ştiut este câte feluri de mâncare veţi servi la masă. În cazul în care din meniu fac parte supe, deserturi sau salate, atunci pentru acestea veţi avea nevoie de tacâmuri speciale, în plus faţă de restul. Tacâmurile se aşează dinspre exterior spre interior (spre farfurie). Cuţitele şi lingurile se aşează în dreapta, iar furculiţele trebuie puse în stânga.
Paharele se pun în faţa farfuriei, de la stânga la dreapta, în ordinea mărimii lor. În stânga paharul de apă, apoi paharul de vin, paharul de ţuică, în fine, cupa de şampanie uşor retrasă.
Folosiţi pe cât de mult posibil culoarea verde, specifică primăverii, utilizând întreaga paletă de nuanţe şi tonuri şi puneţi-vă imaginaţia la încercare.
Nu utilizaţi lumânări parfumate sau alte produse odorizante pentru a nu distruge savoarea bucatelor servite cu ocazia acestei sărbători.
Înainte de a pleca la slujba de Înviere aranjaţi masa frumos, iar când vă veţi întoarce veţi găsi totul pregătit şi o atmosferă de sărbătoare.
În prima zi de Paşte, la micul dejun, nu trebuie să lipsească ouăle roşii şi pasca, simbolurile Paştelui, la români.
Vă doresc un Paşte fericit şi inspirat!
Pagină realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here