Cum combatem arsurile stomacale

1041
healthyAţi mâncat mult şi vă arde în capul pieptului? S-ar putea să aveţi indigestie acidă. De obicei se manifestă prin senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului, care urcă în capul pieptului, până-n gât şi lasă un gust acid în gură. Care să fie totuşi cauza pentru acest disconfort?

Cauzele posibile sunt: obezitatea, sarcina avansată, excesul alimentar, mâncarea bogată în grăsimi, foarte condimentată, cafeaua, alcoolul, tutunul, precum şi sucurile carbogazoase, ce duc la creşterea secreţiei de acid gastric.

De ce gust acid, că doar nu am mâncat acid? Nu. Însă, acidul din stomac înaintează spre esofag şi, astfel apare arsura aceea neplăcută, din capul pieptului.
Alimente permise
Ce-ar fi de făcut ca să nu vă mai supere? Să mâncaţi cu bun-simţ. Adică, moderaţia să fie cuvântul-cheie. Şi totuşi, nu există alimente nocive? Sigur că există.
Alcoolul, nicotina şi cafeina dăunează. Deci, abandonând aceste vicii scăpaţi şi de disconfortul generat de indigestia acidă. Este bine să nu exageraţi cu porţiile şi să staţi departe pe cât posibil de alimente iritante: ardei iuţi, murături, ceapă, fructe acre, curry fierbinte sau alimente excesiv de prăjite.
Medicii recomandă să se mănânce puţin şi des (de exemplu cinci mese pe zi). Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul gravidelor, a căror sarcini au evoluat. Ce-aţi mai putea face? Să condimentaţi mâncarea cu: ulm, ghimbir, fenicul, mentă şi mărar. Ce-s cu plantele acestea?
Plantele, precizate mai devreme, ajută digestia. Un alt mic truc care v-ar putea ajuta digestia este servirea după-masă a unui pahar cu ceai de mentă.
Nalba-mare şi ulmul calmează arsurile stomacale. Aceste ierburi se pot lua şi sub formă de capsule cu 200 de mg, înainte de masă. De asemenea, ceaiul de păpădie, tintaura şi creţuşca sunt folositoare.
Un alt ceai calmant este acela preparat dintr-o linguriţă cu praf de scorţişoară de ulm cu puţină apă, peste care se adaugă infuzie fierbinte de muşeţel. Acest ceai vă va lua durerea cu mâna, dar esenţialul este să-l beţi înainte de masă.
Aromaterapie
Aşa că, pentru a potoli arsurile stomacale, folosiţi ulei de: fenicul, mentă piperată, piper negru, muşeţel şi ghimbir. Masajul, ca de altfel şi compresele calde calmează şi hidratează. În plus, în jur va pluti o aromă plăcută, care vă relaxează şi destinde. Doar acesta este rolul uleiurilor esenţiale, nu? Aveţi un remediu, numai de voi ştiut, pentru arsurile stomacale? Dacă da, împărtăşiţi-l.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here