Cum ne tratăm de pneumonie

1410

Pneumonia o boală cu denumirea populară aprinderea de plămâni poate avea o formă acută sau cronică (de durată). Este boala caracterizată prin inflamarea plămânilor şi care este cauzată de bacterii, viruşi sau iritanţi chimici. Este o infecţie sau o inflamare gravă în care plămânii se umplu cu puroi sau alte lichide.

După agentul etiologic poate fi pneumonie virală, bacteriană sau micotică, mai rar toxică (prin inhalare de substanțe toxice), și de natură imunologică.
Pneumonie primară când nu apare pe fondul unei boli anterioare, agenţii patologici primari sunt frecvent: bacterii aerobe şi anaerobe Pneumococci, Stafilococci, virusuri gripale, (influenţă şi para influenţă) adenovirusuri, herpesvirusuri, miceţii, protozoare (toxoplasmoze)

Factori ce favorizează pneumonia primară:
• Boli pulmonare ca: COPD, Mucoviscidoză, Ectazii bronhice, Emfizem pulmonar.
• Boli care slăbesc sistemul imunologic ca: Chemoterapia, Cancerul, Diabetul, Alcoolismul.
• Boli alergice (Sindromul Loffler)
• Vârsta
Pneumonia secundară apare pe fondul unei boli pulmonare preexistente, care favorizează instalarea pneumoniei.
 

Factori care favorizează pneumonia secundară:
• Pneumonie de aspiraţie (suc gastric, fragmente alimentare, ulei, apă, sau alte corpuri străine)
• Expunere la iradiații
• Embolii pulmonare
• Deformări bronhiale prian boli tumorale
• Insuficiență cardiacă, care favorizează edemul pulmonar prin stază sanguină.
 

Pneumonii tipice şi atipice:
Prin utilizarea antibioticelor, medicamentelor imunodepresive, s-a schimbat în ultimii 70 de ani tabloul bolilor pulmonare, mai demult se putea delimita clar pneumoniile tipice produse de pneumococci, azi virusurile sau bacteriile intracelulare provoacă de asemenea frecvent pneumonie.
Un tratament adecvat va fi recomandat de medic pe baza:
– vârstei, stării generale de sănătate din prezent şi din trecut a pacientului,
– stadiului bolii,
– toleranţei pacientului la diferite medicamente, proceduri sau terapii,
– posibilei evoluţii a bolii.
Tratamentul poate include antibiotice, în cazul pneumoniei bacteriene.
Nu există un tratament dovedit a fi complet eficient împotriva pneumoniei virale, care de obicei se vindecă de la sine. Alt tratament poate să includă o dietă adecvată, terapie cu oxigen, medicamente pentru dureri şi pentru tuse.
Pneumonia este adesea rezultatul unor infecţii respiratorii banale. De aceea, o măsură preventivă importantă este luarea în considerare a oricăror simptome sau inconveniente respiratorii care ţin mai mult de câteva zile.
O alimentaţie corespunzătoare, odihnă, o bună igienă şi încetarea fumatului ajută la mărirea rezistenţei organismului la bolile respiratorii, ca şi la vindecarea rapidă în cazul în care boala s-a instalat deja.
Medicii recomandă ceaiurile care uşurează respiraţia, precum cel de cimbrişor, de hrean, de pătlagină şi de plămânărică. Pentru scăderea temperaturii, se pot pune pe piept cataplasme cu hrean sau cu muştar.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here