Cum tratăm răceala natural

464
racealaFebra, strănutul sunt semne de instalare a răcelii. Pe lângă aceste stări mai apar şi altele cum ar fi frisoane, dureri de cap, senzaţii de slăbiciune şi pierderea poftei de mâncare.

Tratamente cu antibiotice în cazul răcelii sunt ineficiente. Răceala apare atunci când, la nivelul gâtului şi al plămânilor, este localizată o carenţă de energie. La persoanele stresate, suprasolicitate sau nervoase, ficatul este slăbit, în timp ce fumătorii şi cei profund melancolici au plămânii afectaţi. Pe fondul acestor neajunsuri, energiile din mediu, precum vântul răcoros (cea mai frecventă cauză) şi frigul pot provoca mai uşor boala. Astfel, se poate explica de ce unii dintre noi răcesc mai greu, deşi sunt la fel de expuşi factorilor de mediu „aducători” de răceală.
Dacă preferi să apelezi la tratamentele medicamentoase doar atunci când problema scapă de sub control, trebuie să ştii că ai la îndemână o sumedenie de remedii care te pot ajuta să „anihilezi” răceala fără prescripţii pentru pastile. Greu de crezut? Nu neapărat, dacă ţinem cont de faptul că natura ne pune la dispoziţie cele mai bune soluţii…
Într-o cană cu apă fiartă, amestecă 2 linguriţe cu oţet de mere, 2 linguriţe cu miere (sau mai multe, după gust şi preferinţe) şi zeama proaspăt stoarsă de la o jumătate de lămâie (zeama de lămâie ajută foarte mult compoziţia, dar nu este absolut necesară). Amestecă bine compoziţia şi bea câte 3 căni pe zi.
Consumă cât mai multe fructe (citrice, în special) şi legume
Se ştie că, atunci când eşti bolnav, apetitul scade şi este nevoie să mănânci aproape forţat pentru a asigura organismului forţa de a lupta cu răceala. Dacă îţi este foame, este semn bun – înseamnă că te afli pe drumul spre însănătoşire. Cea mai bună reţetă pentru o răceală urâtă este supa de pui preparată acasă, cu tăiţei şi piper boabe, proaspăt. De real ajutor îţi vor fi orice fel de mâncăruri picante sau preparate cu mult usturoi. Un stil de viaţă sănătos este cea mai bună protecţie împotriva răcelii. Nu este recomandat să stăm în pat, aşteptând să ne treacă răceala, ci trebuie să facem şi puţină mişcare, pentru a ajuta organismul să îşi revină mai repede. Fumatul otrăveşte atât plămânii, cât şi ficatul. Plămânii nu primesc doar oxigen, dar şi energia subtilă din atmosferă şi o transmit celorlalte organe. Ficatul este responsabil de metabolism şi de bunăstarea canalelor energetice. Asimilarea energiei din mediu, precum şi întreţinerea acestor canale energetice sunt afectate de fumat. Alcoolul, consumat în exces, poate slăbi funcţiile ficatului, ducând, astfel, la instalarea răcelii.
Ceaiul de muşeţel, ceaiul verde şi de nuc au proprietăţi antiseptice. Ceaiul din ceapă şi echinaceea stimulează sistemul imunitar. Ceapa şi hreanul sunt remedii eficiente, care, prin iuţeala lor, eliberează căile respiratorii. Plantele bogate în vitamina C, cum ar fi măceşele şi portocalele, ne pot scăpa de răceală.
Supele, de preferat uşor picante şi calde, pun în mişcare energiile din organism, care iau forma unui zid de protecţie împotriva frigului de afară.
Mulţi dintre noi cunosc efectul terapeutic al băilor calde, asociate cu un masaj cu uleiuri aromatice, pentru a provoca transpiraţie şi eliminarea toxinelor din organism.
Lasă la fiert o oală plină cu apă, pentru a menţine la un nivel ridicat umezeala din locuinţă – în acest fel, vei putea respira mai uşor şi nu îţi vei mai simţi pielea şi tenul atât de uscate. Ai grijă ca apa să nu se evapore complet. Umple o şosetă cu orez şi las-o la încălzit în cuptorul cu microunde. Aşează această „compresă” caldă pe frunte, ceafă, urechi, gât sau pe orice altă parte a corpului „traumatizată” de dureri musculare şi disconfort.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here