Depresia

429

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate. Depresia clinică este o stare mentală de tristeţe/amărăciune care persistă pe perioade îndelungate.

Simptomele care durează mai mult de două săptămâni şi de o severitate care începe să împiedice desfăşurarea normală a activităţilor zilnice deja semnifică depresie clinică. Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conştientizeze această afecţiune şi să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal şi ignoranţa.
Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, în schimb, netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid sau consum de substanţe. Tratamentul se adresează cauzei, adică dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, şi nu efectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă.
Depresia poate să apară la orice vârstă, însă la 32 de ani este cea mai frecvent întâlnită.

Cinci semne care anunţă depresia:
1. Te dor articulaţiile
Nu cred că ai asociat vreodată durerea articulară cu o posibilă depresie. Ei bine, specialiştii spun că stările depresive se pot manifesta şi prin durere de cap, durere de spate, durere de stomac sau disconfort la nivelul articulaţiilor.
2. Suferi de constipaţie sau diaree
Miscările intestinale, nevoia de a merge la toaletă prea des sau dificultatea de a defeca sunt cauzate de stările de anxietate, care reprezintă un simptom al depresiei.
3. Te adânceşti în muncă sau nu ai chef de nimic şi “vegetezi”
Potrivit psihiatrilor, fiecare dintre noi reacţionăm diferit în faţa depresiei. Fie că eşti apatică şi nu-ţi vine să te dai jos din pat, fie că eşti hiperactivă şi te “îngropi” în muncă, toate aceste acţiuni ascund o stare depresivă.
4. Ai gânduri paranoice şi temeri nejustificate
10% dintre persoanele care suferă de depresie întâmpină această problemă, raportând psihiatrului că au gânduri delirante. Atunci când iluziile pun stăpânire pe gândurile tale şi le consideri reale trebuie să ştii că te confrunţi cu o problemă serioasă şi ai nevoie de ajutor, avertizează psihiatrii.
5. Nu ai chef de sex
Atunci când unul dintre parteneri nu mai prezintă interes pentru actul sexual, de obicei dăm vina pe plictiseală, rutină, anumite tratamente medicamentoase, vârstă, însă omitem stările depresive. Specialiştii susţin că lipsa apetitului sexual poate să fie un simptom al depresiei.
Specialiştii susţin că 80-90% din cazurile de depresie pot fi tratate cu succes.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în 20 de ani depresia va fi cea mai întâlnită problemă de sănătate care va afecta ţările dezvoltate atât din punct de vedere economic cât şi social. Statisticile arată că aproximativ jumătate dintre bolile mentale se instalează înainte de vârsta de 14 ani. Astfel, 20% dintre copiii şi adolescenţii din întreaga lume suferă de boli legate de sănătatea mentală sau au probleme corelate cu acestea. Jumătate dintre oamenii care îşi pun capăt vieţii au între 14 şi 44 de ani. La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here