Dr. Mihai Moisescu: “Cardiacii şi cronicii trebuie să uite de plimbări”

941

Canicula a pus stăpânire pe judeţul nostru, iar acest lucru îi afectează, în special, pe cei care au probleme de sănătate. Hidratarea este foarte importantă în zilele călduroase, la fel şi consumul de legume. Trebuie evitate băuturile alcoolice şi cele cu conţinut de cafea. Medicul Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, spune că în această perioadă cardiacii, cronicii şi reumaticii trebuie să dea uitării plimbările.

În zilele toride, medicii sfătuiesc populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. „Pălăria de soare este obligatorie. De asemenea, este bine să ne protejăm de soare cu o umbrelă. Trebuie să purtăm îmbrăcăminte din mătase, bumbac şi in, hainele să fie largi. Cel mai bine este să ne ferim de căldură. Cronicii, cardiacii şi reumaticii să uite de plimbări în această perioadă”, menţionează medicul de familie Mihai Moisescu.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Hidratarea este extrem de importantă
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă, sau echivalentul acestuia, la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Se recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. „Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice”, mai spune medicul.
Atenţie şi la aerul condiţionat! Acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să caute locurile răcoroase şi să meargă la scăldat, dacă au posibilitatea.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here