DSP Gorj: „Toate femeile gravide trebuie vaccinate împotriva tetanosulu”

1214
Woman at doctor getting vaccination syringe in arm

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spune că uneori este posibil ca naşterea să se producă în condiţii lipsite de igienă. Din această cauză, atât mama, cât şi copilul sunt supuşi riscului de a se îmbolnăvi de tetanos. Tetanosul reprezintă o cauză majoră de deces a nou-născuţilor. Când mamele nu sunt vaccinate împotriva tetanosului, un copil din o sută va muri din cauza acestei boli.

Bacilul tetanic se dezvoltă în plăgi murdare. Infecţia se poate produce chiar la naştere (dacă instrumentarul utilizat nu este steril). Dacă bacilii tetanosului pătrund în corpul mamei şi ea nu este vaccinată împotriva acestei boli, atunci şi viaţa ei va fi în pericol. Tocmai de aceea, toate femeile aflate la vârsta la care pot naşte copii trebuie să fie imunizate împotriva tetanosului. „Toate femeile gravide trebuie să verifice, să fie sigure că au făcut vaccinul anti-tetanic. Numai în acest fel atât mama, cât şi copilul nou-născut vor fi protejaţi”, spune dr. Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Vaccinul antitetanos, cunoscut și sub numele de toxiocoida tetanică (TT), este un vaccin utilizat la prevenirea tetanosului. Vaccinarea împotriva difteriei şi tetanosului (DT) se poate face în ultimul trimestru de sarcină, anticorpii materni putând să ofere o imunitate pasivă bebeluşului, până când acesta va putea fi vaccinat, la vârsta de două luni.
Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos sunt ambele realizate numai din toxine şi sunt indicate în sarcină pentru că fătul poate fi infectat la naştere sau în timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice naşterii. Ideal, vaccinul ar trebui făcut între săptămânile 27-36 de sarcină. În acest fel se evită tetanosul neonatal.

Vaccinarea, extrem de importantă pentru populaţie
Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Prin mesajul ”Vaccinarea – o problemă a tuturor”, Direcţia de Sănătate Publică Gorj îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi creşterea gradului de acoperire vaccinală, cu un accent special pe grupurile vulnerabile.
Este imperios necesară crearea şi susţinerea unei imunităţi de grup în toate comunităţile. O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here