Gutuia, bună pentru ficat şi pancreas

3101
gutuia 2Gutuia deţine un loc important în alimentaţia noastră. Este un fruct pe care îl consumăm cu plăcere şi datorită conţinutului bogat de vitamine. Cultivarea acestor fructe galbene, considerate şi rude îndepărtate ale merelor cu un gust neobişnuit, dulce-astringent, şi cu un parfum amărui inconfundabil, s-a făcut încă de acum 4000 de ani.

Gutuia reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organism, datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru. Mai conţine apă, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales în seminţe).
Ceaiul din gutui, excelent împotriva răcelii
În medicina alternativă, gutuia este utilizată pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante şi tonice.
Medicina tradiţională a folosit dintotdeauna gutuia ca remediu pentru diferite afecţiuni. Astfel, ceaiul din gutui cu puţin zahăr reprezintă un remediu contra tusei şi răguşelii. Ceaiul din frunze, în amestec cu flori de tei, este indicat în amigdalite şi răceli. Zeama din frunze de gutui se aplică pe răni infectate, iar ceaiul din sâmburi, în amestec cu zahăr candel (glucidă alimentară formată din cristale de zaharoză) şi cu tărâţe de grâu, este folosit contra tusei. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant în caz de insuficienţă cardiacă şi în bolile de ficat.
Cea mai importantă proprietate a gutuilor este aceea de fortifiere a organismului. De asemenea, stimulează apetitul şi, din acest motiv, poate fi consumată de persoanele anemice, slăbite, aflate în convalescenţă, de copii şi bătrâni. Fructele, seminţele şi florile au caracter astringent şi fortifică ficatul şi pancreasul.
Gutuia este adjuvant în afecţiunile pulmonare, chiar în tuberculoză. Altfel încetineşte procesul de îmbătrânire şi combate eficient cancerul. Fructul este foarte bogat în acid citric şi în pectină, cu efect benefic asupra sistemului circulator, determinând diminuarea tensiunii arteriale. Totodată, gutuile sunt indicate în astm, bronşite, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterita, enterocolita, faringite, precum şi în caz de hemoragii uterine ş intestinale, hemoroizi, hepatită hiperaciditate gastrică hipertensiune arterială infecţi respiratorii ş insuficienţă hepatică.
Gutuile sunt recomandate în iritaţii gastrice, datorită taninului şi pectinei din compoziţie, având acţiune astringentă şi emolienta la nivelul mucoasei digestive.
Gutuile combat infecţiile respiratorii si durerile articulare
Gutuile se pot consuma ca atare sau sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspăt, sirop, dulceaţă, jeleu, compot. Fructele îşi păstrează majoritatea proprietăţilor şi prin preparare termică. Fructul fiert, copt sau uscat îmbunătăţeşte sosurile pe bază de vin roşu şi poate fi folosit ca umplutură pentru pui. Consumate ca atare, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii şi chiar astmul. Sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Câteva bucăţi de gutuie se fierb timp de 5 minute în 250 ml de apă, la foc mic. Se bea călduţ, eventual îndulcit.
Recomandări pentru cura internă
Una-două linguriţe de seminţe de gutui se pun la 100 ml apă şi se lasă la fiert până capătă consistenţa unei gelatine. Se ia câte o linguriţă, în caz de bronşite, tuse, hemoptizie, hemoragii uterine. De asemenea, seminţele de gutui opărite sunt un bun pansament gastric, iar fructul mestecat pe îndelete reduce senzaţia de greaţă. Lăsate în apă 6-8 ore, seminţele de gutui sunt un foarte bun laxativ, în special pentru copii.
Infuzia preparata din coaja gutuiului este utilizata în tratamentul ulcerului.
Infuzia de flori (30 g la 1 litru de apa) sau de frunze (50 g la 1 litru) calmează tusea convulsivă.
Atenţie! Seminţele, consumate în cantitate mare, sunt otrăvitoare. Pot declanşa insuficienţă respiratorie. Nu lăsaţi copiii să consume mai mult de 3-4 linguri pe zi!
Gemul, dulceaţa şi marmeladă din gutui sunt recomandate în afecţiunile inflamatorii ale intestinului. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Gutuile trebuie consumate în cantităţi mici, de mai multe ori pe zi.
Sucul din gutuie se pregăteşte din fructe bine coapte. Are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente şi diuretice. Este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, dar şi în afecţiuni ale căilor respiratorii şi ale tubului digestiv. Se bea în doze de 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.
Recomandări pentru uz extern
Se adaugă 1-2 linguriţe de seminţe la 100 ml apă şi se lasă la fiert până capătă consistenţa unei gelatine. Se face gargară în caz de faringită, amigdalită, stomatită.
Compresele cu suc de gutuie se folosesc împotriva hemoroizilor şi fisurilor anale.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here