Hreanul indicat în multe afecţiuni

489

hreanDacă îţi trebuie un remediu care să te energizeze, să te ferească de răceli, de crize reumatice, de migrene sau de probleme respiratorii, hreanul este soluţia salvatoare. Şi tot hreanul este bun şi în cazuri de sinuzită.

Hreanul era apreciat încă de pe vremea grecilor şi romanilor folosit ca un remediu cu efecte bune în tratarea răcelilor, hreanul a ajuns şi în gospodăriile dacilor, care foloseau foarte des această plantă. Ei coceau rădăcina şi o utilizau ca remediu împotriva gâlcilor, florile le foloseau sub formă de ceaiuri, eficiente în răceli, iar frunzele crude, puse pe frunte sub formă de compresă, erau leacul lor cel mai bun pentru limpezirea minţii şi înlăturarea migrenelor. Rădăcina este cea mai utilizată parte a hreanului utilizată atât gastronomic, ci şi medicinal. Cercetările au relevat faptul că este foarte bogată în substanţe active: vitamine (în special vitamina C şi complexul B), săruri minerale, acizi, substanţe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile şi peroxidază, o substanţă antioxidantă foarte valoroasă.

Combate oboseala cronică

Hreanul este considerat un condiment preţios, având rolul de a da vigoare organismului.

Din cauza proprietăţilor chimice, acţiunea sa de tonifiere este pe termen lung. Din această cauză, terapia cu hrean este recomandată în înlăturarea oboselii cronice.

Pentru a-ţi redobândi forţele, un preparat cu hrean are efect revigorant şi îţi va creşte şi capacitatea de concentrare. Spală foarte bine 12 ouă, pune-le într-un vas (cu coajă cu tot), iar deasupra toarnă sucul stors de la 12 lămâi.

După opt ore, scoate ouăle din acest suc, sparge-le şi amestecă-le bine, apoi pune-le din nou în vasul care conţine sucul de lămâie, în care adaugi 1 kg de hrean curăţat şi dat pe răzătoare, 1 litru de ţuică tare naturală, 1 kg de miere.

Acest amestec îl pui la macerat într-un vas acoperit, iar după nouă zile poţi să începi tratamentul. Trebuie să iei câte trei linguri, după mesele principale. După o pauză de 30 de zile, poţi să repeţi terapia.

Maceratul este bun pentru astmatici

Rădăcina are efecte pozitive în boli precum astmul, reumatismul, guta, bronşita, litiaza urinară şi leucoreea. Iei zece rădăcini de hrean şi le dai pe o răzătoare cu ochiuri mici şi le aşezi într-un borcan până se umple o treime.

Restul îl completezi cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasă amestecul la macerat opt zile, după care filtrezi conţinutul. Din acest amestec se ia câte o jumătate de linguriţă de câteva ori pe zi. Se foloseşte şi extern sub formă de compresă în probleme de reumatism, plăgi (răni), deoarece este deosebit de eficace.

Tratează sinuzita

Pentru a scăpa de problemele cauzate de sinuzită, indicate sunt cataplasmele cu hrean aplicate pe frunte. Deci, se pun două linguriţe cu hrean ras pe o bucată de pânză şi se aşează pe frunte.

Nasul se desfundă repede, elimină secreţiile, eliberând astfel căile respiratorii. Un astfel de tratament se va urma câte cinci zile la rând.

Fiert, bun pentru bronşite

Specialiştii spun că hreanul este eficient în tratamentul bronşitei cronice şi probleme ale căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece reacţionează ca un antibiotic şi are rol expectorant şi bronhodilatator. O rădăcină de hrean se răzuieşte şi la aceasta se pun patru linguri de miere. Se lasă o jumătate de oră la macerat, apoi se colectează sucul şi se fierbe cu zece linguri de apă. După fierbere se scoate fiertura, o laşi să se răcească şi se amestecă cu siropul crud. Se administrează câte trei linguri pe zi.

Hreanul ras, pentru stomac

Digestia lentă şi gastrita hipoacidă se ameliorează consumând la mesele principale câte două-trei linguri de hrean ras. Tratamentul este valabil timp de 3 săptămâni.

Tratează anemia

Contra anemiei, a litiazei renale sau pentru îmbunătăţirea ritmului inimii, hreanul este soluţia salvatoare. Pentru toate aceste probleme, cel mai bun este vinul tonic care se obţine din rădăcina legumei. Un litru de vin natural şi15 linguri de hrean ras se pun într-o sticlă şi se lasă la macerat zece zile, după care se va filtra vinul. Specialiştii spun că trebuie consumate trei-patru linguri în fiecare zi, timp de 21 de zile.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here