Importanţa păstrării alimentelor

864
pastrarea alimenteAuzim peste tot vorbindu-se de lipsa igienei corespunzătoare în restaurante, fast-food-uri, creşe, grădiniţe sau cantine. Ni se pare un sacrilegiu dacă nu au dezinfectat bine paharele sau nu au păstrat carnea la temperatura corespunzătoare.

Dar mai rar ne gândim câte dintre regulile igienei le respectăm noi înşine, acasă, sau câţi dintre noi ştiu măcar cum se păstrează corect alimentele.

Mâncarea poate să fie periculoasă şi să ducă la îmbolnăvire din cauza germenilor, care ajung pe ea şi se dezvoltă. Nu se pot vedea şi adesea nu schimbă gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, aşa că nici nu ne dăm seama că am mâncat ceva periculos. Cele mai importante alimente cu care trebuie să avem grijă şi care prezintă cel mai ridicat risc de îmbolnăvire sunt: lapte şi produse lactate, ouă, carne, fructe de mare şi peşte, legume şi fructe.
Cum trebuie să păstrăm aceste alimente şi altele pentru a scădea riscul de îmbolnăvire:
În primul rând, să ne asigurăm că bucătăria şi ustensilele pe care le folosim la prepararea hranei sunt perfect curate.
După cumpărături, este bine să ajungem acasă cât mai repede, mai ales dacă avem în sacoşe şi alimente refrigerate (carne crudă, brânză, etc.) şi să punem totul la frigider sau congelator.
Înainte de a prepara mâncarea şi înainte de a o scoate din sacoşe pentru a o pune în frigider, ne spălăm pe mâini timp de cel puţin 20 de secunde.
Înainte de a pune în frigider fructele şi legumele, le spălăm bine cu apă călduţă. Dacă avem produse mai murdare şi mai greu de curăţat (morcovi), le putem freca cu o perie specială pe care o folosim numai la aşa ceva.
Carnea crudă şi fructele de mare crude pot să poarte tot felul de germeni, aşa că nu trebuie să atingă alte mâncăruri înainte de a fi pregătite la temperaturi înalte. Nu aşeza carnea crudă, de exemplu, pe aceeaşi farfurie cu legumele sau alte alimente. Zeama scursa de la aceste alimente, de asemenea nu trebuie să atingă alte mâncăruri. Pentru a şterge această zeamă de pe blat sau tocător, foloseşte şerveţele de hârtie de unică folosinţă.
Frigiderul se păstrează la o temperatura sub 4 grade Celsius, iar congelatorul la 0 grade Celsius. Temperaturile se vor verifica în mod regulat, chiar dacă nu am umblat la termostat.
Frigiderul se spală în mod regulat, de preferinţă la curăţenia săptămânală, iar orice lichid care s-a scurs înăuntru, indiferent de provenienţa lui, se spală imediat ca să nu ajungă în alte mâncăruri.
Orice aliment care arată ciudat, are un gust sau un miros ciudat se aruncă. Mucegaiul poate să pară chiar şi în frigider şi, deşi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, poate să strice gustul mâncării. Cel mai sigur este să aruncăm măcar partea mucegăită a unui aliment.
Înainte de a fi aşezat în frigider, fiecare aliment se pune în punguţa lui, sigilată la gură, sau într-un borcănaş special. În lipsa acestora, fiecare aliment se înveleşte în folie de plastic. Legumele se ţin într-o pungă de plastic pentru a-şi păstra nutrienţii şi umiditatea.
Ouăle se păstrează mai degrabă în cartonul în care au fost cumpărate, decât în locul special al frigiderului. În special, ouăle nu se ţin în uşa frigiderului, unde temperatura este mai mică.
Cristina RASCOL
Alimentele uscate (cerealele, biscuiţii, făină, zahărul) se ţin într-un loc uscat şi curat, la cel puţin 15 centimetri de podea.
Resturile de mâncare gătită se păstrează cel mult trei zile.
Pentru a decongela carnea, ea se scoate din congelator în frigider, cu o seară înainte de a o pregăti sau se foloseşte programul special al cuptorului cu microunde. Carnea nu se dezgheaţă pe chiuvetă sau în apa încălzită pentru că exista riscul să se dezvolte în ea, bacterii.
Se răceşte la aer mâncarea gătită înainte de a o pune în frigider pentru a-i păstra savoarea şi a economisi energie.
Cristina RASCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here