Infecţia cu Salmonella

805

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspâdite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecţioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicaţii alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecţii alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.

Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie.
Alimentele care transmit cel mai adesea salmonella sunt: carnea (de pui în special), ouăle şi produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal. Omul mai poate fi expus la infecţia cu salmonella şi prin contactul cu animalele de companie, în special reptilele sunt purtătoare ale bacteriei (şopârle, ţestoase, şerpi). Dacă pielea reptilei a fost contaminată prin contactul cu fecalele animalului, alintarea pet-ului preferat poate să te îmbolnăvească.

Tipuri şi simptome
Există două tipuri de infecţii cu salmonella. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Mulţi oameni pot să fie contaminaţi cu salmonella şi mai mult de un an fără să aibă simptomele specifice. Ei se numesc purtători deoarece au capacitatea să infecteze alţi oameni cu bacteria.
Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică (sau febra tifoidă). Simptomele febrei enterice includ diaree însoţită de iritaţii pe abdomen sau piept. Acest tip de salmonella îi poate atinge pe oamenii care călătoresc în ţările slab dezvoltate (din Asia sau Africa).
Diagnosticul infecţiei cu salmonella începe printr-un control fizic, care include istoricul medical al pacientului şi alimentele recent consumate. Testarea fecalelor şi testele de sânge pot identifica prezenţa salmonellei.
Categoriile cele mai expuse la riscul de a dezvolta o infecţie cu salmonella sunt copiii, vârstnicii şi persoanele cu probleme ale sistemului imunitar. În plus, şi persoanele care au un pH stomacal mai bazic pot fi mai predispuse la infecţie.

Tratament
Majoritatea cazurilor de infecţii cu salmonella se vindecă fără tratament într-o săptămână. Pe durata infecţiei este recomandat ca pacienţii să consume multe lichide (pentru a evita deshidratarea care are loc ca rezultat al diareei) şi să aibe o dietă cât mai blândă şi uşor de digerat (pentru evitarea agravării greţurilor). Cazurile severe de salmonelloză pot necesita spitalizarea şi administrarea de lichide intravenos.
Antibioticele nu sunt folosite în mod normal pentru tratarea salmonellozei, deoarece salmonella nu răspunde de obicei la antibiotice şi medicamentaţia poate întârzia îndepărtarea bacteriei din corp. Totuşi, antibioticele sunt folosite în cazul febrei enterice sau atunci când infecţia se răspândeşte din intestine în fluxul sangvin. De asemenea, şi categoriile mai expuse la infecţii (copii, vârstici) pot fi tratate cu antibiotice.
Alimentele congelate care au fost anterior contaminate cu salmonella împiedică dezvoltarea bacteriei, dar nu o distrug. Salmonella este distrusă doar prin procedeu termic (când alimentul este gătit). De aceea este important să găteşti cât mai bine alimentele şi să menţii o igienă bună în bucătărie.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here