Înmulțire alarmantă a cazurilor de infecție cu HIV

700
Chinese students show a handmade red ribbon one day ahead of the the World AIDS Day, at a school in Hanshan, east China's Anhui province on November 30, 2009. China warned in a notice for World AIDS Day that homosexual transmission of the disease was gaining pace and called for health authorities nationwide to step up prevention work. China's health ministry estimates that at the end of 2009, 740,000 people were living with HIV in the country of 1.3 billion, and the latest data shows that 48,000 were infected this year, according to UNAIDS. CHINA OUT AFP PHOTO (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Aproximativ 2,5 milioane de persoane continuă să fie infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume, o cifră care a stagnat în mod îngrijorător în ultimul deceniu, susține un studiu publicat recent. La nivelul ţării noastre, mii de persoane sunt infectate cu HIV. În Gorj există 36 de cazuri confirmate, după cum precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Milioane de cazuri noi, conformate anual
Potrivit unui studiu recent, numărul anual de noi infectări cu HIV a rămas relativ constant, la aproximativ 2,5 milioane pe an — circa 7.000 pe zi — în lume în ultimii zece ani, după o perioadă de declin rapid între 1997 și 2005. Această stagnare s-ar putea agrava dacă nu se va obține finanțarea programelor împotriva HIV, susțin îngrijorați specialiștii. Potrivit cercetării, în lume, în 2015, trăiau 38,8 milioane de persoane infectate cu HIV, un număr în creștere constantă. Prin comparație, în anul 2000, numărul acestora era de doar 28 de milioane. După un vârf de 1,8 milioane de decese în 2005, numărul victimelor SIDA a scăzut la 1,2 milioane în 2015, în special ca urmare a intensificării recursului la antiretrovirale (ARV), dar și ca urmare a prevenirii transmiterii virusului de la mamă la copil. În 2015, 1,8 milioane de noi infectări (trei sferturi din numărul total) au apărut în Africa sub-sahariană, în timp ce pe locul al doilea la numărul de infectări regăsim Asia de Sud, cu 212.500 de cazuri noi (8,5%).

Zeci de cazuri, în Gorj
În trimestrul I al anului în curs nu au fost depistate cazuri noi de infecție cu HIV. Astfel, potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, la ora actuală, la nivelul județului nostru există 36 de seropozitivi. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces. HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
M.S.

1 COMENTARIU

  1. Asta e meritul clasei conducatoare de la noi de a indobitocii masele de oameni. In perioada in care a scazut inmultirea numarului de cazuri de infectii cu HIV in Romania aveam altfel de televiziuni si o implicare a Ministerului sanatatii in campanii media de informare a publicului. Ce ofera televiziunile in ziua de azi publicului??? Raspuns: emisiuni cu Țonciu, cu Buruiana, cu Botezatu, cu manelisti gen Guță, Pepe, cu tot felul de analfabeti si interlopi penali!!! Ce vedem la majoritatea
    televiziunilor din Romania la 16 ani de cand am pasit in noul mileniu in afara de mahalagii, prostituate, borfasi si papagali de impostori, hoti care au furat tara de au lasat-o in sapa de lemn????Nimic draga natiune. Nu apreciez astfel de emisiuni, nu ma uit la ele, am cu totul alt gen de emisiuni, evident si ma uit numai daca o emisiune este interesanta. Degeaba avem informare despre BTS(HIV, B, C, D, boli ale aparatului genital) daca nu avem o informare in masa despre transmiterea infectiei cu HIV. Din pacate rolul prezervativului a fost luat de anticoncepționale! Din pacate multe femei si multi barbati niciodata nu iau in calcul transmiterea cu HIV. Stam si ne plangem ca se imbolnavesc romanii cu HIV, dar de ce guvernul nu ia masuri sa impuna la fiecare televiziune ca in fiecare zi timp de 5 minute sa transmita toate la aceeasi ora mesaje de prevenire a infectiei cu HIV si hepatite B , C, D????? Foarte simplu as da lege, iar televiziunile care nu transmit s-ar alege cu licenta suspendata. As aplica asta si la radio si in presa scrisa! Eu zic ca ar functiona! La fel as face si cu informarile legate de alimentele superprocesate, + fructe, legume, carne= crescute in regim superindustrializat. Eu zic ca ar fi mult mai interesant decat sa il vezi pe manelistul Guță!! Îi doare exact în fund pe politicieni de soarta poporului român. Sunt interesați decât de pensiile speciale, de fapt sunt niște TRĂDĂTORI MIZERABILI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here